Magyar színésznőre támadt egy rendező Kolozsváron

Vágólapra másolva!
Verbálisan és fizikailag is bántalmazta a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik színésznőjét Andrij Zsoldak Németországban élő ukrán rendező, aki Ibsen Rosmersholm című darabját állította színpadra a városban. 
Vágólapra másolva!

A kronika.ro beszámolója szerint az eset a péntek esti bemutató szünetében történt, és az áldozat egyik kollégája hívta ki a rendőrséget. Tompa Gábor, a színház igazgatója azt mondta, hogy az incidens "nem volt annyira súlyos, hogy bántalmazásról lehessen beszélni, bár kemény jelenet volt".

A színésznő nem akarta részletezni a lapnak az ügyet, amit a belső munkafolyamat részének tekint, és szeretné mihamarabb elfelejteni. Rendőrségi feljelentést sem tesz az ügyben.

A színházigazgató szerint nem történt semmi különös

Carmen Livia Jucan, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a Krónikának elmondta, hogy pénteken 21 óra 30 perckor érkezett riasztás az 112-es segélyhívószámon.

A színházban a rendőrök nem tudtak a bántalmazott színésznővel beszélni, mert mire megérkeztek, már ismét színpadon volt

a második felvonásban. Kollégái írták le a rendőröknek a történteket.

„Valószínűleg összeszólalkoztak, és megrázta a színésznőt" – mondta Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója a Krónikának, hozzátéve, hogy nem esett bántódása senkinek. Tompa Gábor egyébként nem volt tanúja az esetnek, de több forrásból is tájékozódott. Szerinte valószínűleg az ügyelő ijedhetett meg a hangoskodás miatt. „Helyesen is, elfogadhatatlan, hogy bántalmazás történjen, de végül nem történt" – mondta a színházigazgató, aki szerint bár „kemény jelenet volt", nem fajult el odáig, hogy fizikai sérülés történjen.

Tompa elismerte, hogy

Andrij Zsoldak rendező túlságosan indulatos,

és "kicsit kiszaladt a kontroll alól". Kiderült, hogy a próbafolyamat során is voltak konfliktusok közötte és a színészek között, de Tompa szerint ez nem rendkívüli a színházi munkában.

„Sok ilyenről tudunk. Olyanról is tudunk, hogy színészek összeverekedtek próbán, de ez egy idegfeszültséggel járó munka, megesik az ilyesmi" – mondta az igazgató-rendező. Szerinte a mostani esethez hasonló,

A színésznő egyébként a Rosmersholm-ban egy olyan karaktert alakít, akit a történet szerint bántalmaznak.

Korábban is terrorizálta a rendező a színészeket

A bemutatót követő ünnepélyes fogadáson Tompa Gábor és Visky András művészeti igazgató egyaránt jelen volt, és gratuláltak a rendezőnek. A Krónika szerint viszont szokatlan módon több színész nem jelent meg az állófogadáson.

Andrij Zsoldak és Tompa Gábor a fogadáson:

A lap úgy tudja, hogy

Andrij Zsoldak az egész kolozsvári próbafolyamat alatt megalázó, „diktatórikus" módon bánt a színészekkel,

ezért sokan közülük nem is voltak hajlandóak részt venni az előadásban. A rendező egyébként maga is azt nyilatkozta korábban, hogy szereti a színészeket szélsőséges körülményeknek kitenni a próbafolyamat során.

Az előadást nem volt egyszerű színpadra állítani: Zsoldak 17 színésszel kezdte a munkát, de végül csak hatan játszanak benne. Ibsen darabjából erdetileg háromfelvonásos, hatórás előadást készített elő a rendező, később kivágták a második részt, így alakult ki a két részből álló, négyórás produkció.