Összefogtak a kolozsvári színészek az agresszió ellen

Vágólapra másolva!
Közös nyilatkozatban foglaltak állást szerdán a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei a színházon belüli agresszióval szemben. A nyilatkozat a színészek válasza a múlt pénteki Ibsen-bemutató szünetében történt incidensre, amikor a rendező Andrij Zsoldak agresszívan viselkedett az egyik színésznővel.
Vágólapra másolva!

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei a színház Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a színház pénteki bemutatója szünetében a produkció rendezője, Andrij Zsoldak agresszíven lépett fel egyik kollégájukkal szemben.

Azt írták, „mi, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei, egyöntetűen és határozottan kiállunk egymás mellett és egymásért.

Nem tekintjük úgy, hogy az agresszió a színházi munka része, vagy hogy létezik olyan helyzet, ami ennek jogosultságot teremt. Mélységesen aggasztónak tartjuk a nemrég történteket. Úgy érezzük, hogy ilyen helyzetben egyetlen ember elfogadhatatlan gesztusa miatt árnyék vetül a munkánkra.”

Emellett még azt írták: „elvárjuk, hogy a munkánknak otthont adó intézmény tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ilyesmi ne fordulhasson elő. Messzemenően szolidárisak vagyunk minden egyes színpadra lépő társunkkal, és erőt, bátorságot kívánunk a továbbiakban”. A nyilatkozatot a színház 32 színésze írta alá.

A napokban az Origo is megírta, hogy Henrik Ibsen Rosmersholm című darabjának pénteki bemutatójának szünetében az egyik színésznő elleni verbális és fizikai agressziót vizsgálta a rendőrség a színház épületében. A segélyhívószámot a színésznő egyik kollégája hívta, miután az előadás rendezője, a Berlinben élő ukrán Andrij Zsoldak a szünetben agresszívan viselkedett a színésznővel.

Andrij Zsoldak és Tompa Gábor a bemutató utáni fogadáson:

Nem kommentálja

Egyébként Andrij Zsoldak rendező szerdán részt vett egy - az előadással kapcsolatos - pódiumbeszélgetésen, de

elzárkózott attól, hogy a történtekre reflektáljon.

Az egyik színész azt kérdezte tőle szerdán, hogy eszköznek vagy partnernek tekinti a színészt, és erre Zsoldak azt mondta, „ha elég tehetséges a színész és kellően nagy szíve van, akkor a partnerem. Ha nem annyira tehetséges, akkor követnie kell az útmutatásomat”.

Az igazgató

A történet erős indulatokat váltott ki az erdélyi magyar közéletben, amelyeket csak fokozott, hogy hogy Tompa Gábor, a színház igazgatója hétfőn a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában a színház ügyelőjét hibáztatta, amiért „elhamarkodottan cselekedett”, és "az érintettek megkérdezése és a vezetőség értesítése nélkül" hívta a segélyhívószámot.

A román közszolgálati televízió kolozsvári magyar adásának szerda délutáni műsorában Tompa Gábor azt mondta, hogy a színház vezetősége kivizsgálta a történteket, és levont Andrij Zsoldak rendező honoráriumából „egy bizonyos összeget”. A színházigazgató szerint a rendező megbánta a történteket, és bocsánatot fog kérni a bántalmazott színésznőtől. Tompa Gábor azt is elmondta, hogy semmiféle agressziónak nincs létjogosultsága a színházi munkában.