Idén is várják a kerekesszékes fiatalokat a Szigetre

Vágólapra másolva!
Mozduljunk ki! néven egyedülálló kezdeményezés indult, melynek célja, hogy a mozgássérült fiatalok közül mind többen át tudják élni a koncertek, fesztiválok nyújtotta élményeket. A kezdeményezés egyik állomása az idei Szigeten lesz, de az alapítók számítanak más szórakozóhelyek együttműködésére is.
Vágólapra másolva!

Magyarországon mintegy 250 ezer mozgássérült él, és a Mozduljunk ki! néven indult új kezdeményezés célja, hogy a kerekesszékkel élők - szakmai segítség mellett -

biztonságos módon, de önállóan szórakozhassanak.

"A kezdeményezés abból a szempontból közelíti meg a mozgássérültek kérdését, hogy a fogyatékossággal élő embereket nem akadályozottként, hanem aktív társadalmi életet élő fogyasztóként kezeli, minden területen az oktatáson, foglalkoztatáson át egészen a kikapcsolódásig, elkerülve a szükségtelen elkülönülést, vagyis a szegregációt" – mondta Csángó Dániel a Mozduljunk ki! egyik alapítója.

Arról is beszélt, hogy a mozgássérültek szociális beleilleszkedéséről, szabadidős tevékenységéről még nem készült átfogó felmérés vagy tanulmány, de a területen dolgozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint a fogyatékossággal élő fiatalok elzártan élnek, keveset járnak kikapcsolódni. Márpedig a szervezők szerint a fogyatékossággal élő emberek társadalmi elfogadottságához és befogadásához nélkülözhetetlen, hogy a mozgássérültek ép társaikkal találkozzanak, közös élményeket szerezzenek.

Az ilyen eseményeken fiatalok jól érzik magukat, rengeteg élménnyel gazdagodnak, a spontán interakciók és új élethelyzetek pedig hozzájárulnak szocializációjukhoz, ezáltal pedig az önálló élet megtapasztalásához, valamint a társadalom befogadóvá tételéhez. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt elsőként az egyik legnevesebb hazai fesztiválon tehetjük meg" – mondta Zsolnay Dóra, konduktor, aki szintén kezdeményezés egyik ötletgazdája.

A Mozduljunk ki! csapat első "próbaprojektje" a tavalyi Szigeten volt az Ability Parkkal együttműködve.