Kamarazene egy héten át a Kaposfesten

2017.04.21. 10:48

A kamarazene legismertebb előadói és együttesei lépnek fel a 8. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, a Kaposfesten, amelyet idén augusztus 13. és 19. között rendeznek meg Kaposváron. 

Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellista, a Kaposfest művészeti vezetői csütörtökön tartottak sajtótájékoztatóját az idei Kaposfestről. Elmondták, hogy idén egy tágabb koncepciót határoztak meg

az eredet és időtlenség kulcsszavak mentén.

A teljes műsort csak májusban hirdetik meg, de a program nagy része már összeállt. 

Baráti Kristóf interjú. Újságíró: Mágó KárolyFotó: Mudra László - Origo

A művészeti vezetők arról is beszéltek, hogy a "legmagyarabb francia zongorista", Jean-Eflam Bavouzet Haydn-triókat játszik majd Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal, a Borogyin Kvartet előadásában pedig többek között Beethoven egyik kései vonósnégyese szólal meg.

A fesztiválra egyébként számos feltörekvő fiatal művészt hívtak meg, például a cseh Josef Spaceket, akit a jövő hegedűművész csillagaként tartanak számon, Pusker Júliát, aki már visszatérő vendég lesz Kaposváron, de fellép Giovanni Guzzo, a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestere és Camille Thomas csellista is.

A vokális előadók közül a szervezők Károlyi Katalint és Rost Andreát emelték ki. Brahms klarinéttriójában együtt játszik Kohán István, Zarina Simanszkaja és Várdai István, a magyar Pecze Boglárka által vezetett, német Trio Catch kortárs műsorral jelentkezik, de fellép Diemut Poppen, Thomas Hoppe, Akaszaka Tomoko, Bythe Teh-Engstroem, Uxia Martínez Botana, Suzana Bartal, valamint Oláh Kálmán jazz-zenész is.

Várdai IstvánFotó: Adrián Zoltán - Origo

Bolyki György fesztiváligazgató elmondta, hogy a műsor gerincét adó 14 koncert mellett kiegészítő programokkal, kiállításokkal és könnyűzenei koncertekkel is várják a közönséget. A kísérőprogramok sora minden eddiginél szélesebb körű lesz: Bősze Ádám például

a Kaposfesten tartja zenei stand-up estjének bemutatóját,

a Kaposfest underground koncert pedig a mai és a régi zenei underground találkozását mutatja be.

A fesztiválon kiemelt figyelmet szentelnek a gasztronómiai kínálatnak: Segal Viktor fesztiválséf ételei mellett az érdeklődők Amedei csokoládékat, a Tóth Sándor barista (Lucky Cap) által készített, különleges pörkölésű Kaposfest kávét, a Rippl-Rónai tortát és újdonságként a Kaposfest borát kóstolhatják meg.

Lackfi János "fesztiválköltő" Kaposfest-élmények ihlette verseit a naponta megjelenő Kaposfest Timesban hozzák majd le a fiatal írógeneráció képviselőinek a fesztiválra készülő műveivel együtt, de a közönséget kiállítások, előadások, kirándulások, éjszakai fürdőzés, Sárközy Lajos cigányzenekara és könnyűzenei koncertek is várják.

Bolyki György elmondta, hogy a fesztivál hároméves támogatási megállapodást kötött a Nemzeti Kulturális Alappal, és ötéves szerződést írtak alá a kaposvári önkormányzattal, a rendezvény költségvetését pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészíti ki. A bérletek jelentős része már elfogyott, áprilisban azonban elővásárlási akciót hirdettek a maradék bérletekre, részletfizetési lehetőséggel.