Nem fogja kitalálni, ki volt Kobe Bryant legfőbb mentora

kobe bryant los angeles lakers
Vágólapra másolva!
Sokan egyértelműen Jordanre, vagy akár az ő előképére, Julius Ervingre gondolhatnak, ha azt kell kitalálni, ki volt a legnagyobb hatással Kobe Bryantre. Ha csupán a játékát kell nézni, akkor jó tipp lehet Jordan, de teljesen máshol kell keresni azt az illetőt, aki a legnagyobb mentális támaszt jelentette Bryantnek. 
Vágólapra másolva!

Kobe Bryantet sokszor szokták összefüggésbe hozni Michael Jordannel, és valószínűleg nem is véletlenül. A nagy előd pályafutása egész biztosan óriási hatással volt Bryant karrierjére. Ennek ellenére teljesen más nevet emlegetett most hétvégén, a Tribeca Filmfesztiválon, amikor arról beszélt, kitől kapta élete legnagyobb inspirációját.

Kobe Bryant 20 év után,

2016-ban vonult vissza

az NBA-ből, és egy Dear Basketball ("Kedves kosárlabda") című verssel búcsúzott a sportágtól, ami addigi életét jelentette. Az ötlet onnan jött, hogy jól tudta, nem úszhatja meg a búcsút egy egyszerű béke mindenkinek! bemondással, hiszen két-három évesen szeretett bele a sportba, tehát nem egy futó kalandról van szó, ráadásul rengeteg nagy pillanat volt közben. Így jött az ötlet, hogy írjon valamit. Valamit, amivel meg tudja köszönni mindazt, amit a játéktól kapott. Ez lett a vers, amit a kosárlabdának címzett. Az írásról azt mondta, egész gyorsan ment, miután már megvolt az alapötlet és a koncepció.

Jó pár évig játszhatott együtt a ligában Jordannel - többek között azért, mert Kobe Bryant egyenesen a középiskolából került az NBA-be Forrás: AFP

Amikor pedig látszott, hogy a szerzeménye egyre jobban terjed és sikeres, Bryant arra gondolt, meg lehetne fejelni az egészet, és valószínűleg új formában még hatásosabb lehetne. Ekkor jött az animációs film ötlete, és felkereste Glen Keane-t, a Disney tapasztalt animátorát. Kean már a 70-es évek óta foglalkozik animációval, dolgozott az Aladdin-ban és A szépség és a szörnyeteg-ben. Bryant maga is rajzfilmeket nézve nőtt föl, és a mai napig úgy érzi, hogy

az animáció sokkal jobban tud üzenetet átadni, mint bármilyen élőszereplős megoldás.

Kobe Bryant már az elején tudta, hogy mindenképpen kézzel készített rajzokra lesz szüksége a filmhez, a teljesen komputeres verziót kizárta. A végeredmény egy hatperces kisfilm lett, amit a hétvégén mutattak be a Tribeca Filmfesztiválon. Érdekes összefonódás, hogy mindkét alkotó életében fontos szerepet játszik Beethoven. Keane többször merített a zenéjéből animátori munkájában, és állítólag Bryantnél is volt olyan szakasza egy-egy rájátszásnak, amikor igyekezett például az 5. szimfóniá-ra felfűzni játékát.

A Dear Basketball című filmet a hétvégén mutatták be a Tribeca Filmfesztiválon, és Kobe Bryant a rendező Keane-nel és a rajzfilm zenéjét készítő John Williamsszel együtt tartott pódiumbeszélgetést. Bryant itt nemcsak az animációs filmről beszélt, hanem sokat elárult a sportolói karrierjét inspirálókról is. Ezek szerint többen segítették pályafutása alatt, és

a legnagyobb mentális támaszt egyértelműen Michael Jackson jelentette számára.

Egy kocka a filmből:

Kapcsolatuk akkor kezdődött, amikor a zenész egyszer váratlanul felhívta. Bryant épp erőnléti edzésen volt, mikor csörgött a telefonja. Azt sem tudta, mit mondjon, amikor a vonal másik végén beleszóltak, hogy „Hello, itt Michael Jackson beszél". Igazából csak annyit akart mondani, hogy Bryant nagyon jól csinálja, amit csinál, maradjon csak azon az ösvényen, és összpontosítson. Erre Kobe visszakérdezett, hogy „oké, és te hogy csináltad?" - írja a Billboard.

Jackson erre elmondta neki, hogy a nagyokat kell tanulmányozni. Minél alaposabban, annál jobb. Állítólag ő is így csinálta, elemezte a Beatlest, de Mozartot is. Bryant azt mondta erről, hogy

Aztán az inspirációról egy másik emlékezetes történetet is előadott, igaz, itt már megfordultak a szerepek. Bryant elmesélte, hogy nemrégen elvitette lányait Beyoncé egyik koncertjére, ami után mentek a backstage-be is, hogy köszönjenek egyet az énekesnőnek. Ő maga azzal gratulált Beyoncénak, hogy „ezt behúztad"! Amire az volt a válasz, hogy „tőled tanultam". Kobe Bryant szerepelt is Beyoncé együttese, a Destiny's Child Bug A Boo című számának klipjében. Ez még jóval a koncert előtt, 1999-ben volt, jó 4 évvel az előtt, hogy Bryantnek megszületett volna az első lánya.

Verséről és az elkészült rajzfilmről Kobe Bryant egy Instagramra feltöltött képpel is megemlékezett. (Balról Glen Keane rendező, John Williams zeneszerző és a poéta Kobe Bryant.)