Mi történt a 90-es évek pár slágeres zenekaraival?

Kelly Family
Paddy (M) and other members of the Irish music group Kelly Family perform at the charity concert "Jackson and Friends" in Munich on the 27th of June in 1999.
Vágólapra másolva!
Ha a 90-es évekből már tiszta emlékei vannak, és eddig nem érezte magát öregnek, most eljött az idő: szinte hihetetlen, de már 20 év telt el azóta, hogy a Hanson MMMBop című slágere elárasztotta a világ rádióadóit és zenecsatornáit. A családi vállalkozásban működő zenekarról a 90-es évek óta nem nagyon hallhattunk, pedig most is koncerteznek, és új lemezeken dolgoznak. Ennek kapcsán összeszedtük, hogy mit történt néhány egy-két slágeres zenekarral, amelyek a tudatunkban bennragadtak az évtizedből, pedig azóta is zenélnek.
Vágólapra másolva!

Hanson

Kezdjük mindjárt az összeállítás apropóját adó oklahomai poprock zenekarral, amelyet három testvér, a 11 éves Isaac, a 9 éves Taylor és a 6 éves Zac Hanson alapított. 1992-ben volt az első hivatalos fellépésük, akkor még Hanson Brothersként. Mindhárom testvér zongoristaként kezdte a zenei karrierjét, de Isaac végül gitáros lett, Zac pedig megtanult dobolni. Két demóalbumot is rögzítettek szülővárosukban, Tulsában, mielőtt 1996-ban felfedezték őket a texasi South By Southwest fesztiválon.

Az egyik lemez címe MMMBop volt, ez tartalmazta a világhírt hozó szám első verzióját is. Az ez után készült albumuk, a Middle of Nowhere 1997. május 6-án jelent meg. Erre újra felkerült a MMMBop, méghozzá az a változata, amit mi is ismerhetünk a hozzá készült videoklippel együtt. A zenekar körül akkora volt a felhajtás, hogy Tulsa polgármestere

május 6-át Hanson-nappá nyilvánította.

Ez egyszeri alkalom lett volna, de állítólag vannak rajongók, akik még most is ünneplik.

Isaac Hanson, Taylor Hanson és Zac Hanson a Másnaposok 3. bemutatóján Forrás: AFP/2013 Getty Images/Kevin Winter

A Middle of Nowhere több mint 10 millió példányban fogyott világszerte, ezután a zenekarnak még öt nagylemeze jelent meg. Legutóbb 2013-ban adtak ki albumot, ez volt az Anthem, és idén is tervezik új anyag kiadását. Illetve a Hanson azóta is turnézik, idén a 25. éves fennállásukat is ünneplik a Middle of Everywhere Tour 25th Anniversaryval.

A nagy népszerűség viszont körülbelül az ezredfordulóig tartott, a kiadók akkor le is mondtak a Hansonról.

Rengeteg számukat dobták vissza azzal, hogy nincs bennük kereskedelmi potenciál, így a testvérek kénytelen voltak újra a saját lábukra állni. Még szerencse, hogy - ahogy a honlapjukon írják -, soha nem a hírnév motiválta őket, hanem az, hogy értékes alkotásokat hozzanak létre.

A 2010-es években még mindig felbukkannak néha a tévében, saját sörmárkát is piacra dobtak Mmmhops néven, létrehoztak egy zenére és kézműves sörökre specializálódott fesztivált Tulsában, illetve cameóztak Katy Perry Last Friday Night (T.G.I.F.) című számában. És a jótékonykodásról se feledkezzünk meg.

Egyébként az igazi Hanson-rajongók szerint rosszul ítéli meg a világ a zenekart, mert míg a MMMBop-ra egy vidám nyári slágerként emlékszünk vissza, valójában komoly mondanivalója van, és ez jellemző a zenekar többi dalára is. Talán itt az ideje, hogy húsz év után adjunk még egy esélyt a zenekarnak.

The Kelly Family

Egy másik megkerülhetetlen családi zenekar a 90-es évekből angyali hangú, hosszú hajú fiúkkal. Ráadásul a Kelly Family a Hansonhoz hasonlóan még most is aktív – igaz, azóta számos "tagcserén" ment keresztül a zenekar. Az amerikai származású Kelly család a 70-es években kezdett zenélni, de a legnagyobb sikereiket a 90-es években aratták Európában folkos elemeket használó számaikkal. Dalaik nagy részét katolikus hitük ihlette – elég csak a legismertebb An Angel-re gondolni.

Összesen 15 családtag fordult meg a zenekarban

hosszabb-rövidebb ideig. A család feje Daniel Kelly volt, aki Amerikából Spanyolországba költözött gyerekeivel, akiket otthon tanított. Idősebb, első házasságából származó gyerekei (Caroline, Kathleen, Paul és Daniel) 1974-ben kezdtek zenélni The Kelly Kids néven. Később a fiatalabbak is csatlakoztak, és a család Írországban telepedett le. A szülők, Daniel és második felesége, Barbara-Ann Kelly is rendszeresen felléptek a gyerekekkel. A Kelly Family egy double deckerrel járta az európai országokat, de olyan is volt, hogy hajón éltek.

Első lemezszerződésüket Németországban kapták, de 1980-ban Papa Kelly saját kiadót alapított. Az időközben felnövő idősebb gyereket közül néhányan elhagyták a zenekart, hogy rendes polgári foglalkozás után nézzenek, Barbara-Ann pedig 1982-ben meghalt mellrákban. A Kelly Family azonban nem szűnt meg működni, sőt. Ezután jöttek az igazán nagy sikerek. Az An Angelt is tartalmazó 1994-es Over the Hump lemez olyan népszerű lett, hogy még Kínában is több tízezer ember előtt játszottak. 2002-ben Papa Kelly másodjára is stroke-ot kapott és meghalt, a gyerekek pedig szétszóródtak a világban.

A Kelly Family egy német TV show-ban népszerűsíti új albumát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Lander

Többen szólólemezeket adtak ki, vagy más módon maradtak a szórakoztatóiparban, de olyanok is vannak, akik visszavonultan élnek. A rajongók leginkább Paddy, azaz Michael Patrick Kelly pályaváltását szenvedték meg, aki nemcsak levágatta a haját, de feladva szólókarrierjét 2004-ben

bevonult egy franciaországi kolostorba, ahol a John Paul Mary atya nevet vette fel.

Habár egyszer bejelentette a visszavonulását, később mégis rögzített új dalokat, és a médiaszerepléstől sem zárkózott el. 2010-ben pedig a kolostort is elhagyta, és újra teljes gőzzel beindította szólókarrierjét.

A Kelly Family a legnagyobb sikereit a Benelux államokban, Lengyelországban, Spanyolországban, Portugáliában és mindenekelőtt Németországban aratta, számos toplistás slágerrel. Nem csoda, ha 2007-es és idei

visszatérésükkor is a német közönséget célozták meg.

Márciusban megjelent új albumukkal, a We've Got Love-val számos koncertet adnak az országban. Ezen Kathy, John, Jimmy, Joey, Patricia és Angelo régi számokat dolgoztak fel, de új dalok is hallhatóak rajta.

Rednex

A country és bluegrass hangzást az eurodance-szel sajátosan vegyítő svéd banda szintén máig aktív, de az összes híres számuk egy albumhoz köthető, ráadásul az eredeti tagok már régen lecserélődtek a zenekarban.

A Rednex egy sajátosan kilencvenes évekbeli képződmény,

amelyet svéd producerek találták ki, akik azt gondolták, hogy jó ötlet lenne pop és dance elemeket ötvözni az amerikai folkzenei hagyományokkal. A név ennek megfelelően a déli fehér vidékieket pejoratívan jelölő redneck kifejezés szándékos félreírásából jött. A számításuk bejött: a zenekar első sikerét egy folkdal, a Cotton-Eyed Joe dance-es felturbózásával aratta 1994-ben, amely Cotton Eye Joe címen, egyetlen Rednex-számként még Amerikában is toplistás sláger lett.

Utána folyamatos tagcserék jellemezték a zenekart, amelyből a női tagot, Annika Ljungberget (Mary Joe-t) ki is rúgták, illetve lecserélték más énekesnőkre. 2006-ban aztán visszatért, és a kezébe vette az irányítást, ami egy skandináv visszatérő turnét eredményezett. A zenekar tagjai és a menedzserek közti jogi vita újra Ljungberg kirúgását eredményezte, a 2010-es években pedig azzal oldották meg a tagproblémát, hogy

a Rednex egyfajta show-műsorként működött tovább,

amelyben három férfi és egy női énekes szerepel, folyamatosan váltva egymást több mint egy tucat kiválasztott zenész közül. A show-műsoros ötlettel egyébként már 2000-ben is előállt Patrick Edenberg producer, de akkor tiltakoztak a tagok az ellen, hogy haknizenekarrá degradálják a Rednexet. Erre az egész akkori felállást lecserélték.

A számos vitából adódik, hogy a Rednexnek összesen három albuma jelent meg, de ezek közül csak az első, Sex & Violins-on hallható az eredeti felállás. A Rednex mára egyértelműen retrózenekar, ilyen minőségükben Magyarországon is rendszeresen megfordulnak több más, az eurodance irányzathoz sorolt bandához hasonlóan.