Kulturális találkozópont készül a Duna partján

2017.05.02. 11:39

Folyamatosan halad a korábbi Vízház teljes örökségvédelmi felújítása, így kortárs képzőművészeti kiállításokkal, pezsgő, interaktív programokkal és előadásokkal már ősztől várja majd az érdeklődőket a Budai Kreatív Ház. A budai Várkertbazár szomszédságában található, Ybl Miklós által tervezett ikonikus épület a Pallas Athéné-alapítványok munkájának köszönhetően újul meg.

Kávézó, cukrászda és étterem is nyílik majd a Budai Kreatív HázbanForrás: Budai Kreatív Ház

A Budai Kreatív Ház nyitott kulturális rendezvénytérként nyílik újjá, otthont adva kortárs képzőművészeti kiállításoknak, változatos előadásoknak, műhelyvitáknak, workshopoknak, koncerteknek, filmesteknek és családi programoknak.

A tervek szerint a Budai Kreatív Ház új, nyüzsgő találkozópont lesz a Duna budai partján. A vendégek a megújuló teraszról és kertből élvezhetik majd a budapesti panorámát, és a színes programok mellett kávézó, cukrászda és étterem is várja majd őket.

A Budai Kreatív Házat nyüzsgő találkozási pontnak szánják a Duna partjánForrás: Budai Kreatív Ház

Az eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszerének épült ház közel tíz évig állt kihasználatlanul, üresen, ezért állaga az évek során jelentősen romlott, a belső terek felújításra szorulnak. A felújítási munkálatok során a műemléki homlokzat visszanyeri eredeti szépségét, megújulnak a belső terek és a kert is. A homlokzat teljes örökségvédelmi helyreállítását a számos szakmai díjat elnyert Alakart Kft. végzi.

Az épület súlyosan lepusztult állapotban volt az 1992-es renoválás előttForrás: Budai Kreatív Ház

Az épület eredetileg a Királyi Palota vízellátási rendszereként, gépházként működött, déli része a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, északi része kávéházként üzemelt. Idővel a gépház elvesztette szerepét, így a teljes épületet étteremmé alakították át, a teraszon zenekar játszott, a Vízház előtti nagy kertben pedig tánctér működött. A második világháborúban az épület komolyan megsérült, ezt követően állapota és színvonala rohamosan romlott. 1992-ben renoválták, ezt követően kaszinóként és rendezvényhelyszínként működött, majd bezárt.