Kommunizmusról szóló könyvet adtak ki - el akarják égetni

Vágólapra másolva!
Egy sötét, rettegéssel teli kommunista korszakról akart átfogó képet adni a könyv szerzője, azt remélte, ledönti a félelem gátját az olvasóiban, de ehelyett ellenszevvel, negatív kritikával, és még több félelemmel szembesült. 
Vágólapra másolva!

Vajon van-e elfogadható változata a kommunizmusnak, minden kudarca után? Egy német szerző, Bini Adamczak írt erről egy könyvet, amely Kommunizmus gyerekeknek címmel jelent meg, bár felnőtteknek szánták.

A társadalomteoretikus szerző 2003-ban írta meg a könyvet, amelyet egy frankfurti konferencián mutattak be. A konferencián jelen levő Simon Critchley filozófus és kollégája, a szlovén Slavoj Žižek azt a kérdést tették fel, hogy lehet-e a kommunizmusra nem ortodox nézőpontból tekinteni.

Adamczak azt mondta:

Arra az elméletre utalt, amely a politikai és gazdasági vagy társadalmi rendszer végleges formájának kialakulásáról szól a társadalmi-kulturális fejlődés folyamán.

Annak ellenére, hogy sikeresnek találták a könyvet, mégis volt egy kisebb, ám emlékezetes vita a kiadvány körül. Adamczak szerint többen azt vitatták, ahogyan a marxizmus-leninizmuson keresztül mutatja be a kommunizmust.

Amerikában nagy port kavart

A közelmúltban Jacob Blumentfeld és Sophie Lewis fordította le angolra és illusztrálta a könyvet, amely nagy ellentmondást váltott ki az amerikai jobb és baloldalon. Több különböző címen is megjelent a kiadvány.

Sokan követelik, hogy tiltsák be és égessék el a könyvet.

Az MIT Press kiadó és a szerző is biztosította az olvasókat, hogy ez nem fordul elő.

Hatalmas vita van a közösségi médiában is. Más kritikusok a könyv címét bírálják. Volt olyan politikus, aki a Trwitteren kritizálta a könyvet mondván, hogy

egy halálos ideológiát konvertált át mesébe.

Marc Lowenthal, az MIT Press szerkesztője blogbejegyzésben védte a könyvet, miszerint:

Annak ellenére, hogy az Amazon.com a gyerekkönyvek menüjébe sorolja be, a kiadó határozottan kijelentette, hogy az MIT Press nem gyerekkönyv kiadó.

Adamczak közben gyűlöletkampány célpontja lett, még antiszemita összeekesüvés-elméletekkel is szemben találja magát - olyanokkal, amelyek a könyvében is szerepelnek.

Azt mondta erre:

Állandó a kereslet a könyvre

Egy interjúban a kiadó igazgatója azt mondta, hogy amikor a könyvet kiadták, valóban nem számolt azzal, hogy ilyen erős bírálatokat kap majd.

Az ellentmondás azonban úgy tűnik, hogy nem csökkentette a keresletet, ami az elmúlt egy hónapban állandó maradt. Az Amazon ranglistáján a könyv

a második legnépszerűbb kiadvány.