A sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum lett az év múzeuma

Vágólapra másolva!
A Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályaként működő sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el Az év múzeuma 2016 pályázat fődíját; Az év kiállítása pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum Simándy-tárlata lett.
Vágólapra másolva!

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 1997 óta hirdeti meg és szervezi Az év múzeuma, 2011 óta pedig Az év kiállítása pályázatot. Az előbbire ebben az évben öt intézmény, az utóbbira pedig 16 állandó vagy időszaki kiállítás nevezett be.

Az év múzeuma pályázat fődíját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el a múzeumi munka minden területén felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért.

A bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot új látogatócsoportok, elsősorban a fiatalok bevonása terén elért eredményeiért és innovatív közösségi projektjeiért. Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti PIM, valamint a Tokaji Múzeum.

Az év kiállítása pályázat fődíját az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumában megrendezett Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című időszaki kiállítása kapja (kurátorok: Simándi Katalin és Sipőcz Mariann, látvány: Mihalkov György).

Emellett a bíráló bizottság különdíjban részesíti a BTM Kiscelli Múzeum #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítását (kurátorok: Simonovics Ildikó és Maczó Balázs).

Emellett több kiállítás kap különdíjat, illetve szakemberek munkáját is elismerik. Az eredményhirdetésre, a díjak és oklevelek átadására szombaton kerül sor a Múzeumok Majálisa keretében.