Bródy: A Fonográf több volt mint zenekar

Fonográf
Németh Oszkár, Tolcsvay László, Szörényi Levente, Bródy János, Szörényi Szabolcs és Móricz Mihály
Vágólapra másolva!
Bródy János szerint a Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar. Szörényi Levente pedig azt mondta, hogy míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta vokállal. A zenekar jövő februárban, 14 év után koncertezik újra. 
Vágólapra másolva!

A Fonográf, a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb magyar zenekar szerdán tartott sajtótájékoztatót a jövő februári koncertjükről. A zenekar a Papp László Budapest Sportarénában lép fel 2018. február 16-án. Ami még érdekes, hogy a zenekar 14 év után lép fel újra,

legutóbb 2004-ben játszottak a Kisstadionban.

A sajtótájékoztatón Szörényi Levente azt mondta, „mintha az idő múlásával újra felfedeztek volna minket.” Azt is mondta, hogy míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta vokállal.

A country and eastern stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente - ének, gitár; Bródy János - steel gitár; Tolcsvay László - ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály - ének, gitár; Szörényi Szabolcs - basszusgitár; Németh Oszkár - dob) 1974 és 1984 között hat stúdióalbumot készített. A Fonográf I. 1974-ben, a Na mi újság, Wágner úr? 1975-ben, az FG-4 1976-ban, az Edison-Fonográf Album 1977-ben, az Útközben 1978-ban, a Jelenkor pedig 1984-ben jelent meg, miközben az együttes több albumot készített Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak és zenéltek az István, a király felvételén is.

A Fonográf együttes a szerdai sajtótájékoztató után: Németh Oszkár, Tolcsvay László, Szörényi Levente, Bródy János, Szörényi Szabolcs és Móricz Mihály Fotó: Szaka József

Szörényi Levente elmondta, hogy bár a zenekarozásba már jó ideje belefáradt, ez nem jelenti azt, hogy időről időre ne lépne színpadra. Erről azt mondta, hogy „ez egyre nagyobb kihívás az idő múlásával”. Rosta Mária, a Fonográf-koncert producere elmondta, hogy egyszeri eseményről van szó, tehát

sem turné, sem lemez nem lesz.

A 2018-as Fonográf-koncertet az egyre erősebb közönségigény miatt rendezik. Az elmúlt időszak teltházas Bródy-, Koncz Zsuzsa- és Zorán-koncertjei azt bizonyítják, hogy az emberek nagyon kíváncsiak a régi kedvencekre.

Szörényi Levente a Fonográf stílusáról azt mondta, hogy sokfajta zenei világot képviselt, és ezért kezdtek country zenét játszani, mert első szólólemezén, az 1974-ban megjelent Utazás-on ezt a műfajt akarta kipróbálni, és ezen az albumon már valamennyi későbbi Fonográf-tag játszott. Az együttes születéséről Bródy János azt mondta, hogy az Illés együttes utolsó időszakában működött KITT Egylet több produkciót egyesített (Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trió), és ez a közösség alapozta meg a Fonográfot. Azt is mondta, hogy „a Fonográfnak köszönhetem, hogy az Illés után megmaradtam zenésznek egy olyan helyzetben, amikor az bizonyos értelemben nem volt eleve eldöntött.

meg kellett tanulnom úgy írni, hogy az átmenjen a hatalom szűrőjén, miközben jól énekelhető, szép dalokat eredményezzen. A Fonográfban kezdtem steel gitározni is, így lettem akkor Magyarország egyetlen és legjobb steel gitárosa.” Bródy János azt is mondta, hogy a mai fiatal előadók közül a Margaret Island viszi tovább a Fonográf zenei hangsúlyait, hangulatát.

A zenekar készített angol nyelvű lemezt, számos nyugat-erópai országban játszott, és közel állt a nemzetközi karrierhez. Szörényi Levente szerint az áttörés azért maradt el, mert az azóta elhunyt akkori osztályvezetők és igazgatók nem álltak pozitívan az ügyhöz.

Tolcsvay László úgy fogalmazott, hogy

a Fonográf baráti és lelki társulás is volt,

miközben a zenei megnyilvánulás a végtelen szabadság jegyében zajlott. Bródy János a koncertről azt mondta, hogy mivel a közönség a régi hangzásra kíváncsi, nem akarják más hangszerelésben, újragondolva játszani a dalokat, persze a hangszerek azóta modernebbek lettek.