David Bowie volt tavaly a legnépszerűbb Nagy-Britanniában

2017.05.18. 15:22

A múlt év januárjában meghalt David Bowie hangfelvételei voltak a legkeresettebbek Nagy-Britanniában 2016-ban. Több fizikai és digitális értékesítés fűződik a nevéhez, mint a zenei toplisták élén álló brit Adele-hoz és a kanadai Drake-hez.

A Brit Hangfelvétel Ipar (BPI) adatai szerint David Bowie, aki 2016 januárjában, Blackstar című albuma megjelenése után halt meg, több mint 1,6 millió albumot adott el vagy streamelt tavaly Nagy-Britanniában. A fizikai és digitális értékesítés élén legutolsó albuma áll, amely a vinyleladásokat is csúcsra húzta az elmúlt 25 évben. David Bowie

tavalyi eredményével magasan megelőzte Adele-t.

Az énekesnő 1,1 millió fizikai és digitális albumot, a harmadik helyen álló Drake 1,09 milliót adott el. 

asdfForrás: AFP/2010 Getty Images/Andrew H. Walker

A BPI jegyzi a CD-k és albumok fizikai és digitális értékesítését, valamint a streamelést, és az adatok egyesítése alapján állapítja meg az adott művész népszerűségét.

Egy dal ezer streamelése, vagy 10 letöltés egyenlő egy albumeladással.

Ez Bowie esetében 1,5 millió fizikai és digitális albumeladást, 510 ezer letöltést és 127 millió streamelést jelent. Dawid Bowie és Prince tavalyi halála jelentősen megdobta tavaly a két világhírű előadó legnépszerűbb számainak, korábbi albumainak fizikai és digitális eladásait, ezek számát a BPI körülbelül kétmillióra becsüli.

Áprilisban a Nemzetközi Hangfelvétel-ipari Szövetség (IFPI) éves jelentésében Bowie-t Drake mögött 2016 második legtöbb eladást jegyző zenészének nevezte meg világszerte.