Megnyílt a világ legnagyobb kortárs képzőművészeti fesztiválja

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a világ legnagyobb kortárs képzőművészeti fesztiválja, a száz napon át tartó Documenta, melyet csak ötévente rendeznek meg a németországi Kasselben.Magyar származású művész alkotása is szerepel a kiállításon. 
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Hessen tartományi város a Documenta helyszíne, hanem Athén is, ahol április 8án már elkezdődtek a kiállítások, koncertek, vetítések, happeninges és más események. Az athéni rendezvény július 16-ig tart.

A Documenta kasseli programsorozata szombaton kezdődött el. A 14. Documentát az Athéntól tanulni címmel rendezték meg, minden korábbinál több közpénzzel. Mintegy 13,8 millió euróval támogatta a Hessen kormány kereszténydemokrata (CDU) és a párt kiemelte, hogy

a fesztivál erősen politikai jellegű.

Ugyanis a kiállítássorozat a világ társadalmi, politikai, gazdasági átalakulását mutatja be.

- mondta a német államfő

A Documenta 35 helyszínen- parkban, múzeumban, moziban, egykori földalatti pályaudvarokon- több mint 160 művész mutatkozik be.

Az egyik kiemelkedő Magyarországon született, amerikai művész, aki a társadalom és a természettudományok számos ágazatából meríti ihletét

Agnes Denes is jelen lesz a fesztiválon.

Az úgynevezett környezetszobrászat úttörőjeként számon tartott és leginkább monumentális köztéri alkotásai révén ismert amerikai művész „Az élő piramis" című munkáját állította fel az egyik kasseli parkban. A nem csak az ókori Egyiptomra jellemző merev társadalmi felépítést kifejező formát Agnes Denes csaknem tíz méter magas piramisában teraszok lazítják fel, amelyeken a művész és a látogatók közösen ültetnek el növényeket.

A Documentát 100 nap alatt legalább 700 ezer látogató keresi fel. A fesztivál után, ami szeptember 17. lesz és akkor Agnes Denes piramisát is lebontják.