A CSOK lett az év szava

Debrecen, 2017. június 24. Auguste Rodin A csók című bronzszobra a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban 2017. június 24-én, a Múzeumok éjszakáján. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava - ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be szombaton este a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Múzeumok éjszakája helyi programjai keretében. Országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és más intézmény várja ma a látogatókat különleges programokkal a 15. Múzeumok éjszakáján; a fesztivál idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen.
Vágólapra másolva!

Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) alapító tagja az MTI-nek elmondta: összesen négy kategóriában hirdettek győztest.

Csok, brexit, kvóta

Indoklása szerint a CSOK-ra azért esett Az év szava programba bevont szakemberek választása, mert mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek.A mozaikszó által képviselt tartalom pedig jó lehetőséget kínál a fiatal családok számára, amely meglátásuk szerint a demográfiára is jótékony hatással lehet majd.

Dobogós lett a brexit és a kvóta - közölte a nyelvész.

Filterbuborék, óratemető, sajtburesz és tetthazafi

Az év ifjúsági szava a filterbuborék lett, amely az interneten elérhető közösségi oldalak tartalomkezelési módját jelenti. Ennek segítségével szűrik a közösségi oldalak szolgáltató rendszerei a felhasználó számára a tartalmakat. Szintén sok szavazatot kapott ebben a kategóriában az óratemető, ez olyan tevékenységet takar, amely feleslegesen sok időt igényel. Ugyancsak közkedvelt volt a szavazók körében a tavalyi riói olimpián bronzérmes magyar úszó, Kenderesi Tamás által a televízióban említett, majd az emiatt széles körben elterjedt sajtburesz is - mondta Minya Károly.

Az év költői szava a Széchenyi István egyik művében használt két szó, a "tetthazafi" és a "szájhazafi".

A nyelvész elmondta: a "szájhazafi" olyan "pántlikás", lármásan magyarkodó ember, akinek elmúlik a lelkesedése, ha ténylegesen tenni, vagy áldozatot hozni szükséges. A "tetthazafi" ezzel szemben a hon javáért csendben, okosan, áldozatosan cselekszik. Ez a két jellemforma ma is tetten érhető - magyarázta a nyelvész.

Az antiszavak kategóriában a párváltás nyert, amely azt jelenti, hogy adott személy folyamatosan, komoly kötődés nélküli párkapcsolatokban él, ez egyfajta értékvesztettséget is mutat - közölte Minya Károly. Hozzátette: ebben a kategóriában versenyben volt Kis Grófo egyik dalának címe, a bulibáró is.

A nyelvész elmondta: az év szavait a Manyszi munkatársai, valamint szakmai partnereik választják ki közmegegyezés alapján.

320 intézmény kínál különleges programokat

Országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és más intézmény várja ma a látogatókat különleges programokkal a 15. Múzeumok éjszakáján;

a fesztivál idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen.

Debrecenben látható lesz Bocskai István Bukarestben őrzött jogara a Déri Múzeumban, mellette pedig bemutatják Báthori István jogarát is.

Bocskai István fejedelmi jogara Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően ezen a hétvégén ismét megtekinthető a Munkácsy-trilógia, míg a Szépművészeti Múzeum szombatra Rodin Csókját kölcsönözte a Modemnek.

Auguste Rodin A csók című bronzszobra a debreceni Modemben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A reformáció 500 éves évfordulóján számos programmal készül a református egyház, és a múzeumi negyed intézményei mellett a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Városháza és a Kölcsey Központ is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakájába Debrecenben.

A debreceni helyszínekről korábbi cikkünkben részletesen olvashat:

A Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indít, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Galéria új szemszögből mutatja meg kiállításait és műkincseit. Az est témáját Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, melyben a nap során négy alkalommal tartanak meditációs órát, a gótikus szárnyasoltárok között pedig "gótikus chill-out zone-t" alakítanak ki. A Néprajzi Múzeum a jelenleg futó lábbeli-kiállításra fűzi fel kínálatát, az Országos Széchényi Könyvtár programjának középpontjában pedig Arany János áll.

Az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépülete a felújítás előtt utoljára vesz részt az eseménysorozatban, az óbudai Vasarely Múzeum ellenben éppen a Múzeumok éjszakáján nyílik meg az átfogó rekonstrukció után. A Szentivánéji álom világát elevenítik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum programjai, melyek között lesznek nyomozójátékok, középkori forgatag, vártörténeti séták és borkóstoló is.

A látogatók is belebújhatnak a Ludwig Múzeum teraszán felépített tévéinstallációba, de a közönséget exkluzív tárlatvezetés, egy ritka David Lynch-dokumentumfilm, dj szett, szitaműhely, homlokzati fényfestés és biciklis városnézés is várja.

A Fiumei Úti Sírkertben a felújított Apponyi-hintót mutatják be, amelyet a világ legnagyobb gyászhintói között tartanak számon.

Az Apponyi-hintó Forrás: MTI/Lakatos Péter

A temetőben tematikus séták indulnak, sötétedéskor a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató felfedezettjei adnak koncertet, miközben a sírkert mauzóleumait fényfestéssel díszítik.

A részletes programról a Múzeumok éjszakája honlapján olvashat: www.muzej.hu

Átadták az új helyre költöztetett repülőgép múzeumot

Múzeumok éjszakája rendezvényhez kapcsolódva átadták az új helyre költöztetett Aeropark repülőgép múzeumot.

Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójának bővítése miatt az idén tavasszal költözött át a repülőtéri felüljáró mellé. A Malév életében egykor meghatározó szerepet játszó, a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó repülőgép típusok, valamint a speciális repülőtéri járművek exkluzív környezetbe kerültek, a repülőgépek különleges éjszakai megvilágítást is kaptak.

Az új Aeroparkban megépült egy valósághű futópálya kicsinyített mása, ami több mint 20 méter hosszú.

A szabadtéri múzeumban a 11 légijármű mellett oldtimer repülőtéri autók is láthatók, valamint szimulátor és egy modelleket, repüléssel kapcsolatos emléktárgyakat árusító bolt is működik.