Ismét J.K. Rowling lett a legjobban a kereső író a világon

Legendás állatok és megfigyelésük című film moziplakátja
Legendás állatok és megfigyelésük című film moziplakátja
Vágólapra másolva!
2017-ben J.K. Rowling lett a világ legjobban kereső írója köszönhetően annak, hogy új Harry Potter-kötet jelent meg az idén. A brit írónő utoljára 2008-ban vezette a listát.
Vágólapra másolva!

2016-ban a könyvesboltokba (Harry Potter és az elátkozott gyermek) és a mozikba (Legendás állatok és megfigyelésük) is visszatért a Potter-univerzum, ami hatalmas bevételt hozott J. K. Rowlingnak, aki így a lista második helyére utasította az amerikai sztárszerzőt, James Pattersont a legjobban kereső írók listáján.

A Forbes a nyomtatott, hangos és e-könyves bevételeket, illetve a tévés és filmes díjakat számítva állította össze a listát, és úgy becsüli, hogy

Rowling 95 millió dollárt, azaz több mint 24 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett egy év alatt

(2017. május végéig), azaz percenként körülbelül 46 ezer forinttal nőtt a vagyonak. Ez elsősorban a Harry Potter-sorozat folytatásaként megjelent színdarabnak, a Harry Potter és az elátkozott gyermeknek köszönhető, de a Legendás állatok és megfigyelésük című film is sokat hozott Rowlingnak.

A Forbestól Hayley Cuccinello arról beszélt a Guardiannek, hogy meglepte, hogy Rowling bevételei 12 hónap leforgása alatt 76 millió dollárral nőttek. De Cuccinello szerint, ha az írónő nem ad ki hamarosan egy újabb bestsellert, nagyot zuhanhatnak a bevételei.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek színdarabnak készült, de könyvben is kiadták, és J.K. Rowling mellett John Tiffany és Jack Thore jegyzi Fotó: Marton Szilvia - Origo

Rowling, aki utoljára 2008-ban vezette a listát, most 8 millió dollárral előzte meg a thrillereket író James Pattersont, aki az elmúlt három évben folyamatosan az első helyre tudott kerülni.

Az első két helyezett után jelentősen lemaradva következik az amerikai gyerekkönyvszerző, Jeff Kinney, aki „csak" 21 milliót keresett. Őt szorosan követi Dan Brown 20 millió dollárral, akinek a bevételei megduplázódtak annak köszönhetően, hogy hatalmas előleget kapott következő, Robert Langdon kalandjairól szóló thrillerjére. Az ötödik helyet Stephen King szerezte meg.

A top 10-be bekerült írók majdnem fele nő:

Rowling mellett ott van A lány a vonaton-t jegyző Paula Hawkins, aki először került fel a listára, illetve A szürke ötven árnyalata írója, E.L. James, illetve a romantikus regényeiről ismert Nora Roberts és Danielle Steel is.

Sokan talán hiányolják a Trónok harca szerzőjét, George R. R. Martint, de a Forbes szerint ő idén a 10 millió dolláros határt sem érte el.

A holtversenyek miatt a top 10-es listán összesen tizenegy író neve szerepel, mindegyikük amerikai vagy brit szerző:

  • J.K. Rowling – 95 millió dollár
  • James Patterson – 87 millió dollár
  • Jeff Kinney – 21 millió dollár
  • Dan Brown – 20 millió dollár
  • Stephen King – 15 millió dollár
  • John Grisham – 14 millió dollár
  • Nora Roberts – 14 millió dollár
  • Paula Hawkins – 13 millió dollár
  • E.L. James – 11,5 millió dollár
  • Danielle Steel – 11 millió dollár
  • Rick Riordan – 11 millió dollár