Vágólapra másolva!
Új, a korábbiaknál komorabb televíziós feldolgozás készül Nagy-Britanniában Jane Austen Büszkeség és balítélet című könyvéből.
Vágólapra másolva!

A romantikus regényt a Mammoth Screen alkalmazza képernyőre az ITV számára - jelentették be kedden az alkotók a Radio Times című magazinban. A produkciós cég készíti a Poldark, valamint a Victoria című sorozatokat is, amelyek közül az előbbi különösen kedvelt Nagy-Britanniában.

A regény televíziós feldolgozásai közül

máig a BBC több mint 20 éve bemutatott változata a legnépszerűbb, amely Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével készült.

Annak a produkciónak Andrew Davies írta a forgatókönyvét, az ITV számára pedig Nina Raine adaptálja a regényt. A színműírónak ez lesz az első televíziós munkája, és mint kiderült, egyetlen feldolgozását sem látta Jane Austen művének. A producerek szerint az új sorozat jobban kiemeli majd a történet "sötétebb tónusait".

Nina Raine arról beszélt, hogy a Büszkeség és balítélet

felnőtteknek szóló könyv, és sokkal borúsabb, mint azt sokan gondolják.

Az írónő reméli, hogy igazságot szolgáltathat Jane Austen "sötét" intelligenciájának.

Colin Firth (Mr. Darcy) és Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet) a BBC 1995-ös verziójában, amely Magyarországon is nagyon népszerű Forrás: Northfoto

Nina Raine műveit többek közt a londoni Royal National Theatre és a Royal Court Theatre játszotta. Tribes című darabját Laurence Olivier-díjra jelölték.

Azzal kapcsolatban, hogy mi szükség egy újabb Büszkeség és balítélet-re, a Mammoth Screen igazgatója elmondta, hogy a nézők manapság képesek szinte megszakítás nélkül végignézni sorozatokat, így van létjogosultsága a klasszikusok újbóli feldolgozásának. Damian Timmer szerint

minden nemzedéknek szüksége van a maga változatára

a Büszkeség és balítélet-ből, amelyet tökéletes regénynek nevezett.

Timmer szerint Nina Raine az egyik legtehetségesebb író napjainkban, és érzelmi intelligenciája, szellemessége tökéletesen illik Jane Austenhoz. Hozzátette, hogy a színműíró lelkes rajongója a könyvnek, és külön örömnek nevezte, hogy nem látott egyetlen feldolgozást sem, így a regény csak a képzeletében él.

A mostani egyébként a Büszkeség és balítélet hatodik televíziós adaptációja lesz, a korábbiakat mind a BBC készítette. A szereposztásról és a bemutató időpontjáról egyelőre nem közöltek részleteket, de a sorozat várhatóan 2020-ban kerül képernyőre.

200 éve halt meg, de máig töretlenül népszerű

Jane Austent tartják az egyik legnépszerűbb klasszikusnak: hat befejezett regénye maradt fenn, amelyeket máig imádnak az olvasók, és megszámlálhatatlan feldolgozás készült belőlük a filmektől a képregényekig. Magának a szerzőnek is megfilmesítettek egy fontos epizódot az életéből: a Jane Austen magánéleté- ben az Oscar-díjas Anne Hathaway öltötte magára az alakját.