Állandó Capa-kiállítás lesz a Capa Központban

Ma lenne 103 éves Robert Capa kult
Robert Capa
Vágólapra másolva!
490,6 millió forintot szán a kormány a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ bővítésére és felújítására.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett határozat szerint a kormány egy Robert Capa életművét bemutató állandó kiállítás megnyitása miatt támogatja a Capa Központ felújítását és bővítését. A Nagymező utca 8. szám alatt található épület rekonstrukciójára és bővítésére 490,6 millió forintot szánnak.

A magyar állam 2008-ban vásárolta meg a Robert Capa-mestergyűjteményt,

szerződésben vállalva annak elhelyezését egy akkor még létrehozandó fotóközpontban. A Master's Set III (Mestergyűjtemény) sorozat 937, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz. Ezeket a Cornell Capa (Robert Capa öccse) és Richard Whelan fotótörténész válogatták ki a fotográfus által hátrahagyott majdnem 70 ezer negatív közül.

A sorozat - Cornell Capa és Richard Whelan szándéka szerint - az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza, a magyar származású fotográfus teljes munkásságát felölelő, 1932 és 1954 közötti időszakból.

A legendás Robert Capa, aki Friedmann Endre néven született Budapesten Forrás: Magnum

A budapesti Capa Központ 2013-ban nyílt meg többek között azzal a céllal, hogy népszerűsítse Robert Capa munkásságát és ápolja örökségét. Az intézményt vezető Kőrösi Orsolya korábban az MTI-nek elmondta, hogy

a Nagymező utcai épülethez tartozó, egykori Tivoli mozi termében tervezik kialakítani az állandó Robert Capa-kiállítást,

melyet szeretnének 2018-ban, a gyűjtemény megvásárlásának tizedik évfordulóján megnyitni.

A Capa Központban jelenleg is látható egy válogatás a legendás fotográfus munkáiból Robert Capa, a tudósító címmel. Emellett egy Elliot Erwitt-tárlatot és az idén 25 éves Sziget Fesztivál történetét bemutató kiállítást lehet még megtekinteni.