Elszállították a Nemzeti Múzeum kertjéből az Arany János-szoborcsoportot

ARANY János
Budapest, 2017. szeptember 7. Arany János szobrát emelik fel daruval az Arany János-szoborcsoport elszállítása során a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2017. szeptember 7-én. Stróbl Alajos 1893-ban felavatott alkotását az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében restaurálják, a munkálatok várhatóan a jövő év elején fejeződnek be. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Csütörtökön elszállították és megkezdik a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.
Vágólapra másolva!
Arany János szobrát készítik elő a leemeléshez 2017. szeptember 7-én Forrás: MTI/Lakatos Péter

Stróbl Alajos 1893-ban felavatott alkotása mára nagyon rossz állapotba került a múzeum közleménye szerint. Korábban csak a legszükségesebb, háborús károk javítása történt meg,

átfogó restaurálást még sohasem végeztek rajta.

A restaurálást 2018 elején fejezik be, így a tervek szerint a szoboravatás 125 évfordulójára újra eredeti szépségében lesz látható a szoborcsoport.

A szoborállítást nem sokkal Arany 1882. október 22-én bekövetkezett halála után kezdeményezte a Magyar Tudományos Akadémia és egy szoborbizottságot hozott létre, amely a Múzeumkertet ajánlotta helyszínként.

Arany János szobrát emelik fel daruval az Arany János-szoborcsoport elszállítása közben Forrás: MTI/Lakatos Péter

A szoborpályázatot csak évekkel a gyűjtés megkezdése után, 1886 júliusában lehetett meghirdetni, amikor a szükséges 100 ezer forintos összeg már összegyűlt. A pályázat előírta, hogy azon csak magyar szobrászok vehetnek részt, és az alapvető kritériumokhoz tartozott, hogy Arany Jánost

ülő alakban ábrázolja".

Arany János mellett Toldi Miklós és Piroska szobra már a teherautón Forrás: MTI/Lakatos Péter

A kétszer meghosszabbított pályázati határidőre tíz pályamű érkezett be és a bizottság az első díjat Stróbl Alajosnak adta. A szobrász Arany arcának megformálásához a költőről készült fotókat és Izsó Miklós portrészobrát tanulmányozta, a szoborcsoport egyik mellékalakja, Toldi arcához pedig egy ismeretlen békési magyar parasztember portréját használta.

Toldi alakjához Porteleky László vívóbajnok, és a Magyar Atlétikai Club számos atlétája ült modellt.

A szobor másik mellékalakját Piroskát, a múzeumalapító Széchényi Ferenc gróf dédunokájáról, Széchenyi Alice-ról mintázta Stróbl Alajos.