Meghalt Ata Kandó, a legidősebb magyar fotóművész

2017.09.15. 16:00

Életének 104. évében, Hollandiában meghalt Ata Kandó. A legidősebb magyar fotóművész csütörtöki haláláról - unokája közlése alapján - Földvári Gergely zeneszerző értesítette pénteken az MTI-t.

Az élete utolsó évtizedeit Hollandiában töltő fotóművész vasárnap lett volna 104 éves.

Ata Kandó Görög Etelka néven született Budapesten, 1913. szeptember 17-én. A név, amellyel később ismertté vált, úgy alakult ki, hogy kislánykorában a keresztneve helyett Atát mondott, vezetéknevét pedig festőművész első férje után vette fel. - írja a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház blogja.

Ata Kandó 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést, és Pécsi Józsefnél tett iparosvizsgát. Három gyereke született. A család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben Párizsba költöztek. Ata ott ismerkedett meg Robert Capával,  és mellette dolgozott a Magnum Fotóügynökségnél.
Fotós karrierje Amszterdamban kezdődött: holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fotografálta Ausztriában. A képekből albumot állított össze, és az eladásból befolyt negyedmillió dollárt fölajánlotta a magyar menekült gyerekek megsegítésére.
A világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára. Caracasból egy francia pap segítségével jutott el az indián törzsekhez, hogy megörökítse mindennapjaikat.

Huszonnyolc évet töltött Hollandiában, majd húsz évet élt Amerikában a fia közelében. Lakott az egyik lányánál Angliában is. 88 éves korában visszatért Hollandiába, és élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott.

Ata Kandó 1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben pedig a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjjal ismerte el munkásságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK