Féláron kelt el a világ legdrágább albuma

2017.09.18. 16:58

Több mint egymillió dollárért cserélt gazdát egy pénteken lezárult internetes aukción a Wu-Tang Clan rapegyüttes egyetlen példányban megjelent albuma, amelyet 2015-ben vett meg 2 millió dollárért a sokszor Amerika leggyűlöltebb embereként emlegetett Martin Shkreli.

A 34 éves New York-i üzletember, Martin Shkreli a múlt héten tette fel az eBayre a 2015-ben megjelent Wu-Tang Clan-albumot, ami eddig a világ eddigi legdrágább lemeze. Shkreli akkor pontosan 2 millió dollárt fizetett érte. Az üzletember azzal vált hírhedtté néhány éve, hogy

egyetlen éjszaka alatt 5000 százalékkal emelte meg egy életmentő HIV-gyógyszer árát

Az aukció a terveknek megfelelően péntek éjszaka ért véget, és a lemez leütési ára egész pontosan 1.025.100 millió dollár volt, azaz nagyjából a fele a korábbi vételárnak. A győztes licitáló személyazonossága ismeretlen, de eBay-profilja szerint az illető rendszeresen vásárol albumokat és zenei relikviákat.

Martin Shkreli 2016 júniusábanForrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Azt egyelőre nem tudni, hogy a lemez mikor és miként kerül majd új tulajdonosához, mivel az augusztusban elítélt Shkreli múlt hét szerdán börtönbe került. Shkrelit piramisjátékos csalása miatt ítélték el, és 5 millió dollár óvadék ellenében szabadlábon lehetett az ítélethirdetésig. Ezt azonban egy szövetségi bíró visszavonta, miután az üzletember – állítólag csak tréfából – ötezer dollárt ajánlott fel annak,

aki szerez egy hajtincset Hillary Clintontól.

Shkreli, akit gyakran Amerika leggyűlöltebb embereként emlegetnek, annak idején 2 millió dollárért szerezte meg egy árverésen a lemezt. A zenekar később kijelentette, hogy még azelőtt egyeztek meg az album megvásárlásáról, hogy Shkreli a Turing gyógyszeripari cég vezetőjeként világszerte ismertté vált. A Wu-Tang Clan annak idején azt mondta, hogy a Once Upon A Time In Shaolin hanganyaga csupán 2103-tól lesz elérhető, habár a lemez tulajdonosa bármikor szabadon lejátszhatja azt magánrendezvényeken.

Friss hírek a rovatból