Októberben két Yves Saint Laurent-múzeum is nyílik

Yves Saint Laurent leghíresebb idézetei
kult
Yves Saint-Laurent
Vágólapra másolva!
A francia divattervező, Yves Saint Laurent emlékére két múzeumot nyitnak meg októberben. Elsőként a párizsi székhelyű, majd a marokkói múzeumot adják át a közönségnek. Az új művészeti intézményben a legendás divatház belső világát és a kreátor alkotási folyamatát ismerhetik meg a látogatók.
Vágólapra másolva!

A szeptemberben meghalt mecénás, a múzeumok alapítója, Pierre Berger elmondása szerint egész életét arra szentelte, hogy Yves Saint Laurent életművét felépíthesse, és azt szerette volna, hogy a divattervező emléke és alkotása tovább éljen.

Jövő hét kedden, október 5-én nyílik meg az első Yves Saint Laurent-múzeum Párizsban, a történelmi divatház korábbi, Avenue Marceau-n lévő székhelyén.

Az épület már 1974 és 2002 között is otthont adott a divattervező kreációinak,

2004 óta pedig itt működik a mintegy 35 ezer tárgyat és 7 ezer divatkreációt őrző Pierre Berger-Yves Saint Laurent Alapítvány is.

Yves Saint Laurent Forrás: AFP

Az intézmény 450 négyzetméteres alapterületén legalább 50 modellt mutatnak be kiegészítők és vázlatok kíséretében. Egyebek mellett láthatók lesznek majd a divattervező személyes tárgyai is, úgy mint a

szemüvege, híres fehér inge egy széktámlán vagy kutyájának tálkája az ágy lábánál.

A divattervező 1960-ban szeretett bele Marrákesbe, és egészen haláláig rendszeresen látogatta a várost, ennek szellemében október 19-én ott nyitják meg a párizsinál jóval nagyobb emlékmúzeumát.

A négyezer négyzetméteres múzeum

állandó kiállításokkal, könyvtárral, auditóriummal, kávézóval és étteremmel várja majd a látogatókat.

A Majorelle kert, ahol az épület fekszik, már évek óta közkedvelt hely a turisták körében: a divattervező még 1980-ban vásárolta meg Pierre Berger-vel együtt a területet, ahol létrehozták a berber kultúra múzeumát. Ezt azóta évente akár 700 ezren is felkeresik.

- mondta Perre Berger a divattervezőről, aki egész életében a nemek egyenlőségéért harcolt, és forradalmasította a nők megjelenését.

A múzeumba lépők, mondhatni, egy képzeletbeli utazáson vehetnek majd részt: ennek része, hogy megtekinthetnek egy 1967-ben készült afrikai ruhát, amely totemként jelenik meg olyan kúpalakú mellrésszel, amely később Jan-Paul Gaultier fűzőihez adott ihletet.