Orrszarvútetemes képével lett első

2017.10.18. 15:04

Egy tülkétől megfosztott orrszarvútetemet ábrázoló kép kapta az idei Wildlife Photographer of the Year fődíját.

Egy orrszarvútetemről készített kép kapta az idei év legjobb természetfotója díjat, amit a londoni Természettudományi Múzeumban vehetett át a fotós, a dél-afrikai Brent Stirton. A felvételt egyébként a Hluhluwe-Imfolozi természetvédelmi parkban készítette. A képen látható keskenyszájú orrszarvút egyik éjszaka ölték meg a vadorzók, akik aztán meg is csonkították az állatot. Stirton az orrszarvútülök-termékek illegális kereskedelmével kapcsolatos

nyomozás részeként készítette a fotót.

A férfi több mint 30 hasonló bűntény helyszínére látogatott el a nyomozás alatt és az élmények rendkívül nyomasztóan hatottak rá. A 48 éves fotós elmondta, hogy februárban születik meg az első gyereke és állítólag azért halogatta idáig a gyerekvállalást, mert fotóriporterként sok mindenben elveszítette a hitét.

Tülökkereskedelem
A feketepiacon 65 ezer dollárt is megadnak egy kiló orrszarvútülökért Ázsiában, főleg Kínában, ahol az úgynevezett hagyományos orvoslás egyik fő alapanyaga. A vadorzók mára megtizedelték az Afrikában és egyéb területeken élő populációkat. A világ orrszarvúállományának 80 százaléka a Dél-afrikai Köztársaságban él. Az elmúlt években rekordokat döntött a vadorzás az országban, tíz év alatt több mint 7100 állatot öltek le a szarváért.

A zsűri elnöke, Lewis Blackwell szerint a kép meglehet, hogy az emberekben undort kelt, vagy megrémíti őket, de az biztos, hogy magába szippantja az embert, aki többet akar majd tudni, meg akarja majd ismerni a mögötte lévő történetet. Amely elől nem lehet elmenekülni, mert

azzal szembesít, ami a világban történik.

Az ifjú természetfotós kategóriában a 18 éves Daniel Nelson diadalmaskodott, aki egy nyugati síkvidéki gorillát fotózott le, ahogy egy kenyérfa gyümölcséből lakmározik. A nagyjából 9 éves állatot Cacónak nevezték el azok a helyiek, akik elfuvarozták a fiatal holland fotóst a Kongói Köztársaságban lévő Odzala Nemzeti Parkba. A nyugati síkvidéki gorilla súlyosan veszélyeztetett faj. A számuk folyamatosan csökken a vadhús iránti igény, a betegségek – elsősorban az ebolavírus –, valamint a természetes élőhelyeiket feldúló bányászati beruházások és az olajpálma ültetvények miatt.

Az idei versenyre 92 országból 48 ezer képpel neveztek.

A döntőbe idén két magyar jutott:

Máté Bence és Potyó Imre.

A pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállítás, amelyet péntektől láthatnak az érdeklődők. A jövő évi versenyre hétfőtől várják a nevezéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK