A Színművészeti egyelőre nem lép Marton ellen semmit

Vágólapra másolva!
A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye alapján nem indít vizsgálatot és nem lép az ügyben, amig ki nem derül, hogy valóban jogsértés történt, tehát igaz, amit Sárosdi Lilla színésznő állít.
Vágólapra másolva!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a hvg.hu-hoz juttatott el egy közleményt, melyben kifejtik állaspontjukat azzal kapcsolatban, hogy egyik oktatójukról, a Vígszínház egykori igazgatójáról, jelenlegi főrendezőjéről, Marton Lászlóról Sárosdi Lilla színésznő azt állítja, bő 20 évvel ezelőtt szexuálisan zaklatta. Az egyetem azt írta: „a közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem.

egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza.”

Ezek szerint az egyetem egyelőre biztosan nem indít vizsgálatot az ügyben. Egyébként a hvg.hu rákérdezett, hogy az egyetem szabályozza-e a diákok és tanárok, valamint a kollégák egymás közötti szexuális kapcsolatait. Erre azt választolták, hogy

az egyetem a felnőtt emberek közötti, konszenzuson alapuló szexuális kapcsolatot a felek magánügyének tekinti.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem még szerdán küldött nyilatkozatot a hvg.hu-nak, tehát egy nappal azelőtt, hogy Marton László neve felmerült volna. Ebben azt írták, hogy „noha a zaklatás tényén és a dolog súlyosságán ez mit sem változtat, fontos tisztázni egy félreértést: az eset nem a Színház- és Filmművészeti Egyetem (akkor: Főiskola) tanára és hallgatója között történt, tehát a vélt elkövető sem az intézmény lehetőségeivel, sem a színészoktatás kereteivel nem élt vissza.” Amellett, hogy hangsúlyozták érintetlenségüket, leszögezték azt is, hogy az efféle cselekményeket a helyszíntől és körülményektől függetlenül elfogadhatatlannak tartják - írja a hvg.hu.