Nagy orosz állami kitüntetést kapott Vidnyánszky Attila

A Nemzeti Színház szent és sérthetetlen - mondta Vidnyánszky Attila az évadnyitón
Vágólapra másolva!
Puskin-éremmel tüntette ki a Nemzeti Színház igazgatóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton Moszkvában, az orosz nemzeti egység napján.
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila az indoklás szerint azért kapta a díjat, mert nagyban hozzájárul az orosz irodalom népszerűsítéséhez, és megismerteti a magyar közönséget Oroszország kulturális örökségével.

- mondta Szergej Lavrov az orosz külügyminisztériumban tartott ünnepségen. A Puskin-érmet 1999-ben alapították, orosz és külföldi állampolgároknak adományozzák a kultúra, a művészetek, a művelődés és a humán tudományok területén szerzett érdemeikért. A díjátadó utáni fogadáson ott volt Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház évadnyitóján Fotó: Talán Csaba

Vidnyánszky Attila korábban megkapta az egyik legnagyobb orosz művészeti díjat, a moszkvai Mejerhold Központ díját, ezt a világ legjobb színházrendezőinek szokták odaítélni. Vidnyánszky előtt Lupa, utána Warlikowski kapta meg ezt a díjat. A Nemzeti Színház igazgatója Oroszország egyik legjelentősebb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező színházában, a világhírű szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését rendezte meg tavaly, ráadásul saját adaptációban. A produkció a 10. Alekszandrinszkij Nemzetközi Fesztivál nyitóelőadása volt. Ezt az intézményt a világ egyik legnagyobb rendezője, Valerij Fokin vezeti, itt Dosztojevszkijt rendezni páratlan elismerés.