15 év után újra összecsapnak a gitárosok

III. Gitárpárbaj - Staféta
Vágólapra másolva!
30 éve volt az első a Pecsában. 15 éve a második ugyanott, most novemberben pedig megrendezik a III. Gitárpárbajt, de már a Barba Negra Music Clubban.
Vágólapra másolva!

Az első Gitárpárpaj Felkai Miklós gitáros ötlete volt jó 30 évvel ezelőtt. A lényeg az volt, hogy egy csapatba terelje a nyolcvanas évek közepének, végének legmeghatározóbb gitárosait. 1986. április 18-án

hat gitárfenomén játszott

a Petőfi Csarnok színpadán. Ott volt az egy évvel később meghalt Bencsik Sándor, aki korábban P. Mobilban, majd a P. Boxban játszott, Felkai Miklós, Menyhárt János, Tátrai Tibor, Szűcs Antal Gábor és Varga János.

A második Gitárpárbaj 16 évvel később, 2002 áprilisában volt szintén a Pecsában. Ekkor a korábbi három résztvevő, Felkai, Tátrai és Szűcs mellé Závodi János, Karácsony János és Alapi István csatlakozott. Most pedig, 15 év után újra Gitárpárbaj lesz. Valószínűleg a Pecsa jó helyszín lett volna, de a ligeti építkezések miatt sem volt erre lehetőség. A 2017-es, III. Gitárpárbaj a Staféta névvel egészült ki, és a Barba Negra Music Clubban lesz november 19-én. Az első Gitárpárbaj óta

eltelt 30 évben legalább három generáció nőtt fel,

amely ugyancsak kitermelte a maga tehetségeit. Többek között ezért gondolták a szervezők, hogy itt az ideje a párbajnak, ahol a fiatalabb korosztály is megmutathatja magát. Felkai Miklóst és Karácsony Jánost követve Alapi István képviseli a középgenerációt, és lesz két igazán fiatal zenész is: a 19 éves Somogyi Remig, valamint a 12 éves Fehér Ádám.

A III. Gitárpárbaj - Staféta rutinosabbjai: Karácsony János, Felkai Miklós és Alapi István Forrás: Origo

Az öt gitárost hagyományosan kéttagú ritmusszekció (Pethő Gábor basszusgitár, Móré Attila dob) valamint egy billentyűhangszeres (Kálmán András) kíséri, de a harmadik, jubileumi Gitárpárbaj ezúttal különlegességgel is szolgál. A háromgenerációs gitárosok mellett ott lesz Kézdy Luca is, akit 2016-ban az Év Hegedűse címmel tüntettek ki. A párbajra 2499 forintos elővételi jegyekkel lehet bejutni, vagy a helyszínen vett 2999 forintosokkal.