Több mint 40 év után derült ki, hogy nem is Malevics festette

2017.11.10. 14:58

Hamisítvány az a Kazimir Malevicsnek tulajdonított kép, amelyet 2014-ben egy magánalapítványtól kapott ajándékba az egyik németországi tartomány műgyűjteménye. Az ajándék nem jött egyedül, kaptak mellé még 40, szintén Malevics munkájának gondolt grafikát. Lesz mit nyomozni. 

Kiderült, hogy hamisítvány a Kazimir Malevics absztrakt orosz-szovjet festőnek tulajdonított kép, a Fekete négyszög, vörös négyzet. Külön érdekes a festménnyel kapcsolatban, hogy még 2014-ben kapta ajándékba az Észak-Rajna-Vesztfáliai Tartományi Műgyűjtemény (Kunstsammlung NRW) egy magánalapítványtól. És még odaadtak vagy 40, szintén Malevicsnek tulajdonított grafikát.

A tévesen Malevicsnek tulajdonított Fekete négyszög, vörös négyzet című alkotásForrás: Wikimedia Commons

A Fekete négyszög, vörös négyzet című olajfestmény, amelyet Malevics szuprematista korszaka egyik remekművének tartottak,

dollármilliókat érne, ha valódi lenne.

Természettudományos anyagvizsgálatokkal derítette ki két szakértői csoport, hogy a 1915-re datált festmény hamisítvány, valószínűleg 1972 és 1975 között készült. A vizsgálatok eredményét alátámasztja a festési technika is, amit egyébként más szakértők vizsgáltak. Összehasonlították egy bizonyosan valódi Malevics-festménnyel, és megállapították, hogy más-más technikával került a vászonra a festék a két festménynél. 

Amúgy a 2014-es ajándékozási szerződés is kötelezte a düsseldorfi intézményt a kép eredetiségének vizsgálatára. A Dr. Harald Hack Alapítványtól ajándékba kapott festmény éveken át kölcsönben volt a ludwigshafeni Wilhelm Hack Múzeumban. Így utólag már

szerencsétlennek tűnik,

hogy a múzeum logóját éppen ez a festmény ihlette. A képet amúgy 1975-ben dokumentálták először egy Malevicsről szóló könyvben.

A Wilhelm Hack Múzeum logójaForrás: Wilhelmhack.museum

Az értékesnek gondolt festmény mellé ajándékba kapott 40 grafika eredetisége is kétséges, de a rajzok vizsgálata még tart. A Malevics-hamisítványok nem ritkák, az orosz avantgárd általában is gyanús terméknek számít a műkincspiacon. A forradalmi idők orosz művészeinek hamisított képeivel hamisítóbandák csalárd módon dollármilliókhoz jutottak a hidegháború korszaka óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK