Diótörő és feminista Jancsi és Juliska

Vágólapra másolva!
Decemberben majdnem harminc alkalommal adják elő A diótörőt az Erkel Színházban. A Jancsi és Juliska modern, feminista változatát is láthatják a nézők még idén, és februárban, a farsangi gálaest díszvendégei Roberto Alagna francia tenor és Aleksandra Kurzak lengyel szoprán szerelmes dalokat énekelnek majd. A Magyar Állami Operaház ünnepi előadásairól számolt be Ókovács Szilveszter főigazgató.
Vágólapra másolva!

Roberto Alagna francia tenor és Aleksandra Kurzak lengyel szoprán lesznek a Magyar Állami Operaház farsangi gálaestjének díszvendégei február 10-én az Erkel Színházban. Az Operaház ünnepi eseményeiről Ókovács Szilveszter főigazgató számolt be.

Ókovács Szilveszter 2018 februárjától újabb öt évig vezetheti a Magyar Állami Operaházat. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Elmondta, hogy a Ring Estélyen a két énekes többek között a Pillangókisasszony-ból énekel szerelmes duettet, de a Rómeó és Júlia, a Szerelmi bájital, az Otello és a Gianni Schicchi részletei is felcsendülnek előadásukban. Az Operaház együttesei a gálaesten Mester Viktória és Szegedi Csaba operaénekes közreműködésével Wagner, valamint az őt inspiráló és általa ihletett művekből adnak elő. Wagner dallamaiból építkezik az estély nyitótáncának zenéje is, amelyet Gulya Róbert zeneszerző ír az alkalomra. A rendezvény rendezője Anger Ferenc, a koreográfiáért Solymosi Tamás felel, a karmester Kocsár Balázs főzeneigazgató lesz.

Decemberben 27 alkalommal lesz adják elő

A diótörő felújított változatát az Erkel Színházban, amely előtt az Operaház hagyományaihoz híven lesznek ajándékokat, édességeket, süteményeket és forró italokat kínáló házikók is. Az esti előadások előtt egy órával

az Operaház vezető művészei mérik a forralt bort,

a bevétellel idén is támogatják az Ökumenikus Segélyszervezet célkitűzéseit. A Diótörő Fesztivál részeként a felújítás alatt álló Operaház Hajós utcai Szfinx-teraszán december 23-ig minden héten csütörtöktől vasárnapig délutánonként amatőr kórusok énekelnek, míg az Erkel Színháznál Csajkovszkij mesebalettjének szereplőit megformáló statisztákkal is találkozhatnak a járókelők. December 9-én mutatja be az Erkel Színház Humperdinck főművét, a Jancsi és Juliska című meseoperát Rafael R. Villalobos rendezésében, aki elmondta: a modern környezetben játszódó, a gyermekek és a felnőttek számára is külön értelmezést kínáló előadás két fő motívuma, hasonlóan az eredeti Grimm-meséhez, az éhség és a munka lesz. A történet helyszíne egy cukorkagyár, amelyben munkásként dolgozik Jancsi és Juliska édesanyja is. A gyerekek nagy álma, hogy egyszer ehessenek az édességből. Az előadás

feminista nézőpontból közelíti meg a jól ismert történetet,

ugyanis míg Jancsi, a butuska kisfiú folyamatosan bajt csinál, okos nővére mindig kihúzza a csávából.

- mondta a fiatal spanyol rendező, aki 2013-ban elnyerte a grazi Opera Europa rendezői díját. A meseelőadás díszleteit Emanuele Sinisi tervezte, míg a darab főbb szerepeit a kettős szereposztásban Balga Gabriella és Kálnay Zsófia, Nánási Helga és Ducza Nóra, valamint Wiedemann Bernadett és Németh Judit alakítja. Az Opera Zenekarát Kovács János vezényli, a gyermekkar vezetője Hajzer Nikoletta. A Jancsi és Juliska premierjét december 9-én délután az Opera Zenekarának kamarakoncertje előzi meg az Erkel Színház Bernáth Büféjében. Zsoldos Bálint zongoraművész szerkesztette a műsort, többek között elhangzik Kovács Zoltán Nyolcadik mese című alkotása a szerző vezényletével és Hegedűs D. Géza közreműködésével.