Előkerült öt darab a világ legritkább lemezéből

Prince
MIAMI - FEBRUARY 01: Musician Prince performs during the Super Bowl XLI Half-Time Press Conference at the Miami Convention Center on February 1, 2007 in Miami, Florida. (Photo by Evan Agostini/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Prince 1987-es híres BlackAlbum-ának minden példányát meg kellett semmisíteni Prince utasítására, a csodával határos módon megmaradt öt lemez most milliókat ér.
Vágólapra másolva!

Prince azért döntött úgy, hogy megsemmisíti az 1987-ben nyomott Black Album összes példányát, mert szerinte rossz, túl ördögi volt az egész album. Eddig úgy lehetett tudni, hogy az 500 ezer példányból egyet sem tartott meg a Warner Bros kiadó. Bár 1994-ben Prince engedélyezte a CD-s és kazettás kiadást, de hanglemezt nem gyártottak többet. Az elmúlt 30 évben csak három eredeti lemez bukkant fel. Jeff Gold, a Warner egyik korábbi igazgatóhelyettese azt mondta,

Ez az egyik legritkább lemez a világon, ha nem a legritkább.

Prince tavaly áprilisban halt meg 57 évesen. Egy liftben találtak rá, már nem tudták újraéleszteni Forrás: Getty Images/Evan Agostini

Gold erősen kételkedett, amikor december elején valaki érdeklődött, hogy mennyibe kerülne egy eredeti Black Album. Hamarosan rájött, hogy a kiadó egyik volt alkalmazottjával levelezik, akire aztán emlékezett is - írja a Rolling Stone.

A Black Album

Az eredeti Black Albumot 1987. december 8-án jelentették volna meg, de egy héttel a kijelölt dátum előtt bezúzták a majdnem félmillió példányt. A már többek között DJ-knek, rádióállomásoknak kiküldött példányokat visszahívták, de nyilván nem került vissza minden lemez a kiadóhoz.
Az eredeti, 1987-es kiadványnak nem is volt címe, a Black Album nevet csak azért kapta, mert a borítója egy egyszerű fekete karton volt. Még Prince neve sem szerepelt rajta, csak a dalok lilstája a korongon, illetve a lemez katalógusszáma. A lemezt szokták Funk Bible-nek is nevezni, ami a funk zenei stílus bibliáját jelenti.
A visszamaradt lemezekből azért szépen terjedtek a kalózfelvételek a rajongók között, de eredeti lemez mára szinte csak a legnagyobb gyűjtőknél lehet.

Amikor már telefonon konzultáltak, kiderült, hogy a férfi lánya első lemezjátszójához szeretett volna lemezeket. Ezért túrt fel pár régi dobozt is, és az egyikben rábukkant egy Warner Brothers-logós pakkra.

Ebben lapult már 25 éve az öt Black Album-példány.

Hármat elküldött Goldnak, hogy adja el őket darabonként 15 ezer dollárért, vagyis átszámítva 3,8 millió forintért. Gold az elsőt egyetlen telefonhívás után eladta, a másik kettőt pedig ezen az oldalon árverezik el.