Még januárban felkerül a múzeum teljes gyűjteménye a netre

2018.01.03. 10:26

Hosszú távon majdnem félmillió műalkotás nagy felbontású képét akarják hozzáférhetővé tenni a Cseh Nemzeti Galéria gyűjteményéből. A múzeum szóvivője azt mondta, hogy az online galéria még januárban megnyílik és angolul is elérhető lesz. 

Online is meg lehet majd nézni a Cseh Nemzeti Galéria gyűjteményét, ami nagyjából 400 ezer műalkotás nagyfelbontású képét jelenti. Az első háromszáz műkincs képét ingyenesen már karácsonyra elérhetővé tették a neten. Tereza Jezkova, a múzeum szóvivője azt mondta, hogy az online galéria még januárban megnyílik, hamarosan angol nyelvű változatban is elérhető lesz.

Vincent Van Gogh zöld gabonás képét rögtön megtaláltuk az elsőre feltöltött műalkotások közöttForrás: National Gallery in Prague

A hetven évnél régebben készült alkotásoknál nincs gond a szerzői jogokkal, ám a fiatalabb, modern művek esetében az alkotókkal, örököseikkel vagy a jogok tulajdonosaival kell

tárgyalni a nagy felbontású képek ingyenes megjelenéséről

az online galériában. Ezért egyelőre valószínűleg kis felbontású képek lesznek ezekről az alkotásokról a galéria honlapján. Jirí Fajt, a galéria igazgatója azt mondta, hogy a digitális projekt megvalósítása annak köszönhető, hogy a múzeum évi költségvetését egy decemberi határozattal 250 millió koronáról (3 milliárd forintról)

300 millió koronára (3,6 milliárd forintra) emelték. Az összegből 8 millió koronát (96 millió forintot) használnak fel az online galéria felállítására és oktatóprogramokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK