Szoptatós faházikó lehet a botrányos karácsonyfából

2018.01.08. 11:13

Saját Twitter-oldala is lett Rómában a kissé csúnyácska karácsonyfának. Annak ellenére, hogy felállítását heves viták kísérték, most mégis meg akarják menteni a fát, annyira megszerették az olaszok. Nem ez volt az első alkalom, hogy Olaszországban gond volt a karácsonyfával. 

Múzeumba kerülhet Róma karácsonyfája, egy idő előtt elszáradt lucfenyő, amelyet sokáig

gúnyoltak a helyiek és a turisták is csupasz ágai miatt.

A Venezia tér közepén felállított, hányatott sorsú karácsonyfa az ünnepek végére annyira belopta magát a rómaiak és a turisták szívébe, hogy az önkormányzat különféle terveket szövöget a megmentésére, és a 21 méter magas fenyőfa akár múzeumba is kerülhet.

A spelacchió-nak (’ütött-kopott’-nak) csúfolt karácsonyfának a Tevere partjától nem messze fekvő, néhány éve megnyílt MAXXI modern művészeti múzeum nyújthat menedéket. A múzeumi megoldás meghiúsulása esetére már vannak B-tervek is, például a fenyfő kívánságfaként való megőrzése a város egy másik pontján, vagy feldarabolása és szuvenírként való értékesítése, de az is elképzelhető, hogy olyan köztéri házikó megépítésére használják majd fel, ahol anyák szoptathatnák a csecsemőjüket.

Nem ez volt az első karácsonyfás-baki Olaszországban
Virginia Razzi polgármester már 2016-ban is heves bírálatokat kapott az akkori fenyőfa állapota miatt. Akkor az önkormányzat engedett a nyomásnak, és az utolsó pillanatban ünnepi ruhába öltöztette az Olaszország legrondább karácsonyfájának tartott fenyőt. 2011-ben Gianni Alemano akkori polgármesternek felállítása után néhány órával le kellett bontatnia azt az óriás fehér papírmasé karácsonyfát, amelyet a városlakók rossz ízlésűnek tartottak. 2015-ig Rómában két karácsonyfát állítottak fel, az egyiket a Piazza Venezián, a másikat a Colosseum előtt. Virginia Razzi azonban 2016-ban szakított a hagyománnyal és a takarékosság jegyében nem állíttatott fát a Colosseumnál.

Az Észak-Olaszországból származó fenyőfát már Rómába érkezésekor halottnak nyilvánították, Virginia Razzi főpolgármester szerint a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre valami, mert amikor a dél-tiroli Fiemme-völgyben kiválasztották a fenyőt,

az nagyon szép és tömör volt.

A fenyőfa felállítását heves viták kísérték. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet azonnali eltávolítását követelte, arra hivatkozva, hogy „a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára”. A római önkormányzat azonban védelmébe vette a fenyőfát, azt mondták, hogy elegáns és egyszerű, és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak. A szokatlan módon elhíresült karácsonyfának időközben saját Twitter-oldala is lett, több ezer követővel. Számos turista és római volt kíváncsi a szerencsétlenül járt fára. Ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak. A fenyőfát a fiemmei völgyközösség ajándékozta az olasz fővárosnak, Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK