Erdőből a tengerpartra vitték Csehov darabját Kolozsváron

2018.01.10. 15:30

Paco Alfonsín az évadkezdettől a kolozsvári színház társulatának tagja, most egy Csehov darabot állít színpadra, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Az eredeti helyszín helyett a történet a tengerparton játszódik, és a nézőtér helyett a közönség a színpadról figyeli majd a darabot.

Spanyol rendező előadását mutatják be a kolozsvári magyar színházban szombaton. A Csehov Regény nagybőgővel című novellája alapján készült előadás sajtótájékoztatóján Paco Alfonsín azt mondta, hogy Csehov szövege inkább csak az ihlet forrása volt a társulat szabad alkotásához. Az eredeti történet egy erdőben játszódik, de Dél-Spanyolországból származó emberként a számára sokkal otthonosabb közegbe, a tenger partjára költöztette. Azt mondta, nagyon más érzés a tengeren elveszni, mint az erdőben keresni a kiutat. A tengeren, ha látszik a part, már van egy kis reménysugár. A rendező szerint egyébkéntaz előadás az álom és a valóság határán játszódik, hiszen Csehov műveiben olyan erős a nyers valóság, hogy már-már álomszerűnek tűnik.

 Paco Alfonsín, az évadkezdettől a kolozsvári színház társulatának a tagja. A mű tengerparti értelmezését segítette elő Carmencita Brojboiu, a román tengerpartról származó díszlettervező is. Brojboiu azt mondta, hogy az őszi tengerparton sétált és amikor meglátta egy kerthelyiség homokkal betemetett székeit, rögtön érezte, hogy megtalálta a színpadkép kulcsát. Az előadás alatt megpróbálják kimozdítani a nézőket a komfortzónájukból: a nagyszínpadi előadás nézőit is a színpadon ültetik le a korábbi előadásokban használt székekre, és a székeket szabálytalanul rendezik majd el.

Tompa Gábor, a színház igazgatója azt mondta, a színpadképet a szükség is alakította, hiszen a Regény nagybőgővel „költségvetés nélküli” előadás, két évtizede nem volt még ennyire bizonytalan a színház anyagi helyzete. A Regény nagybőgővel előadásban Viola Gábor, Ötvös Kinga és Platz János, valamint Farkas Loránd, Bodolai Balázs és Bogdán Zsolt lép színre. Az előadásban fontos szerepe van a zenének. A zenei motívumokat a Kanadában élő Alex Catona javasolta, a színház zenekara dolgozta ki, a dalszövegeket Gergely Edó írta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK