Már biztos, hogy mennie kell a zaklatással vádolt karmesternek

2018.01.11. 10:12

Tagadja az őt ért vádakat Charles Dutoit világhírű svájci karmester, mégsem vezényelheti tovább a Királyi Filharmonikus Zenekart. A zenekar azt írta, biztonságos környezetet szeretne biztosítani a dolgozóiknak, Dutoit-t pedig négyen is megvádolták szexuális zaklatással, erőszakkal.

Idő előtt távozik posztjáról Charles Dutoit, a brit Királyi Filharmonikus Zenekar (RPO) vezető karmestere és művészeti igazgatója, mert többen is szexuális zaklatással vádolták. A világhírű svájci karmesterrel több szimfonikus zenekar is megszakította a kapcsolatot azóta, hogy három operaénekesnő és egy zenész vádolja azzal, hogyerőszakosan közeledett hozzájuk 1985 és 2010 között. A sértettek között van Paula Rasmussen amerikai mezzoszoprán, aki azt mondta, hogy öltözőjében zaklatta a karmester, és a szintén amerikai Sylvia McNair szopránénekesnő. Két másik vádlója névtelenséget kért. 

Charles Dutoit tagadja a vádakat.Forrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

A brit királyi filharmonikusokat 2009 óta vezető Dutoit szerződése 2019 októberében járna le, a karmester azonban „azonnali hatállyal” távozik az együttestől. A zenekar közleményében azt írta, hogy az elhúzódó bizonytalanság és a médiafigyelem tarthatatlanná teszi Dutoit helyzetét a zenekarnál, és komolyan vállalják a felelősséget azért, hogy minden munkatársuk számára biztonságos munkakörülményeket teremtsenek. A Királyi Filharmonikus Zenekar karácsony előtt azt írta, hogy a vádakra tekintettel felmenti Dutoit-t a közeljövőben esedékes koncertjei alól. A San Franciscó-i és a bostoni filharmonikusok is hasonló döntést jelentettek be, majd a New York-i Filharmonikusok és a Chicagói Szimfonikus Zenekar is követte példájukat. A világ vezető operaházaiban vezénylő, tízszer Grammy-díjra jelölt és azt kétszer el is nyerő Dutoit tagadja, hogy szexuális zaklatást követett volna el. Karácsony előtt közleményt adott ki, amelyben megdöbbentőnek nevezte az ellene felhozott vádakat. Azt írta, nemcsak számára volt sokkoló, hogy szexuális zaklatással vádolták meg, hanem barátai és kollégái számára is. A 81 éves karmester szerint a közvetlenebb testi kontaktus bevett dolog és a kölcsönös barátság jele a művészvilágban, de az nem azt jelenti,  hogy ő bárkire is ráerőszakolta magát, vagy tolakodóan közeledett másokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK