Meghalt Edwin Hawkins, az Oh Happy Day énekese

2018.01.16. 10:24

Meghalt Edwin Hawkins Grammy-díjas gospelsztár, az Oh Happy Day énekese.

Edwin Hawkins gospelénekes a BBC News keddi beszámolója szerint hasnyálmirigyrákban szenvedett, kaliforniai otthonában halt meg. Az elmúlt héten rosszabbodott az állapota, a családja Hawkins Twitter-oldalán kérte a rajongókat, hogy imádkozzanak érte.

Edwin Hawkins egy 2013-as fellépésénForrás: Getty Images/Erika Goldring

Hawkins zenész családból származott, apja és anyja is hangszeres zenész volt. Ennek ellenére belsőépítésznek tanult, de a hatvanas évek végén

a gospelénekléssel aratott átütő sikere eldöntötte pályafutását.

Társalapítója lett az Észak-kaliforniai Állami Ifjúsági Kórusnak. Első albumuk a gospel és a rhythm and blues jegyében született, és már szerepelt rajta az Oh Happy Day.

A fülbemászó dal megragadta egy helyi DJ figyelmét, aki lejátszotta a rádióban, és a szám rendkívül népszerű lett. Kislemezként is megjelent, hétmillió példányban kelt el, és megváltoztatta a fiatal Hawkins életét. A szám elnyerte a legjobb soul-, illetve gospelelőadás Grammy-díját, számos feldolgozása született, mások mellett Aretha Franklin és Elvis Presley is énekelte. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Egyik legismertebb száma, az Oh Happy Day hatalmas sikert aratott 1969-ben.

További tartalmak a rovatból