Meghalt Ökrös Oszkár világhírű cimbalomművész

2018.01.16. 08:54

Meghalt Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája. Az MTI Beke Farkas Nándor, a 100 tagú Cigányzenekar elnökének a Facebook-bejegyzése alapján írta meg. 

„Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatom, hogy Drága barátom és muzsikus társam, Ökrös Oszkar Kossuth-díjas cimbalomművész ma reggel váratlan hirtelenséggel elhunyt" - írta Facebook-posztjában Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője hétfő este.

Ökrös Oszkár 2015-benForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ökrös Oszkár 1957-ben Szolnokon született, és hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Már nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult, majd a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel - Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes - szinte

az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig.

1974-ben szólistaként meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palladiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker és Tom Jones. A kritikák „a cimbalom Liszt Ferenceként” emlegették. Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája.

Fischer Iván karmester vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart a New York-i Carnegie Hallban 2009-ben. Jobbra Ökrös Oszkár cimbalmos játszik.Forrás: MTI/Révész Tamás

1990-ben jelent meg első önálló felvétele A cimbalom varázslója címmel. Emellett számos felvétel készítésénél szerepelt közreműködőként, majd 2002-ben megjelent második önálló albuma, amely A cimbalom Paganinije címet viseli. Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt, a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája volt.

Magyar Örökség-díjas, A 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át. A zenekarral fellépett többek közt a lisszaboni világkiállításon, a párizsi Palais de Congressben és Hollywoodban is. 1995-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2001-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként.

KAPCSOLÓDÓ CIKK