Nem tudta, hogy a megölt fiáról szól a The Cranberries slágere

Dolores O'Riordan
(FILES) This file photo taken on January 18, 2012 shows Dolores O'Riordan, singer of the Irish rock band The Cranberries, posing on January 18, 2012 in Paris. The Cranberries singer Dolores O'Riordan died on January 15, 2018 in London at the age of 46, a publicist statement said. / AFP PHOTO / Joël SAGET
Vágólapra másolva!
Dolores O'Riordan, a The Cranberries egykori énekesnőjének hétfői halála miatt tudta csak meg, hogy az együttes legnagyobb slágere saját fiának tragédiájáról szól.
Vágólapra másolva!

Colin Perry annak a fiúnak az apja, aki 12 évesen halt meg egy angliai IRA-robbantásban. 1993 márciusában két bomba is robbant az angliai Warrington városában. A másik áldozat csak három éves volt. Az ő tragédiájukat, valamint az értelmetlen fegyverkezést és erőszakot dolgozta fel a The Cranberries együttes a Zombie című dalában. Érdekes, hogy Colin Perry, az

egyik áldozat apja ezt csak most tudta meg,

mivel az énekesnő, Dolores O'Riordan hétfői, mindenkit váratlanul ért halála óta sokan írnak az együttesről, vagy akár csak a Zombie című slágerükről. A dal hátteréről szóló összefoglalonkat itt olvashatja.

Tragikus robbantásról írták világslágerüket

Egy 25 évvel ezelőtti bombatámadás késztette a hétfőn meghalt Dolores O'Riordant, hogy megírja egykori együttese, a The Cranberries legnagyobb slágerét. A Zombie 1994-ben letarolta a könnyűzenei piacot, és maga mögé utasított egy halom nagyágyút. Fegyverek, katonák, Észak-Írország, konfliktus. És az énekesnő érdekes hangja, a fura, hagugrálós éneklési stílus és az a fülbemászó dallam.

A férfi egy megható Twitter-üzenetet is szánt az énekesnő és természetesen fia és a másik áldozat emlékének. Azt írja, „szomorúan hallottam, hogy ilyen fiatalon, 46 éves korában meghalt Dolores O'Riordan. Az ő csodálatos együttese írta azt a megindító dalt a warringtoni robbantásban meghalt két ártatlan áldozat, Johnathan Ball és az én fiam, Tim emlékére. Nyugodjon békében.”

Azt pedig már a BBC-s egyik írországi rádióműsorában fejtette ki kedden, hogy ő egészen az énekesnő haláláig nem tudta, mi állt a híres dal hátterében. (A műsorban az erről szóló blokk 1:55:30-nál kezdődik.) Perry azt mondta, „én csak tegnap tudtam meg, hogy az együttes, pontosabban az énekesnő a warringtoni eset miatt írta a dal, aminek az én fiam és a fiatal Johnathan Ball áldozatul esett. [...] Egyáltalán nem tudtam, hogy miről szól. A feleségemtől tudtam meg, aki épp a munkából ért haza. Persze ő sem tudta, hogy miről szól a szám. Elindítottam a videót a laptopomon, néztem az együttest, Dolorest, ahogy énekel. Aztán megnéztem a dalszöveget, hogy mindent értsek.

A férfi különösen nagyra tartja a The Cranberriest, amiért ír zenekarként voltak képesek szembenézni ezzel az óriási problémával, ami annak idején Írország és Nagy-Britannia különböző területeire volt tragikus hatással.