Egyelőre nem tudják, miért halt meg a The Cranberries énekesnője

Dolores O'Riordan
Singer Dolores O'Riordan of the Irish rock band "The Cranberries" performs at the Sant Jordi Club in Barcelona on October 4, 2012. AFP PHOTO / JOSEP LAGO / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A brit rendőrség keddi közlése szerint nem merültek fel gyanús körülmények Dolores O'Riordan, a The Cranberries énekesnőjének halálával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az ír rockegyüttes, a The Cranberries 46 éves énekesnőjét, Dolores O'Riordant hétfő reggel holtan találták egy londoni hotelben. O'Riordan stúdiómunkák miatt volt Londonban. A Zombie című slágerük feldolgozásához készült a vokál felvételére a Bad Wolves nevű Los Angeles-i rockbandával. A rendőrség korábban „tisztázatlan körülményűnek” nevezte az énekesnő váratlan halálát, kedden azonban bejelentették, hogy

nem találtak semmi gyanúsat.

Az ügy a halottkémhez kerül, aki majd megállapítja a halál okát. Dan Waite, az Eleven Seven lemezkiadó cég munkatársa elmondta, hogy O'Riordan halála napján kora reggel hangüzenetet hagyott, melyben arról beszélt, hogy nagyon várja a felvételeket: „élettel telinek hangzott, viccelődött és izgatottan várta, hogy a héten találkozzon velem és feleségemmel”.

A Bad Wolves zenekar Facebook-oldalán közölt bejegyzés szerint sokként érte őket O'Riordan halála

alig néhány órával azelőtt, hogy megkezdték volna a közös munkát.

Azt írták, „mindig mély tiszteletet éreztünk iránta, mint művész és mint vokalista iránt, sohasem félt lemezteleníteni a lelkét zenéjében és szövegeiben. A Zombie egy hihetetlenül személyes dal és bár mi egy kemény rockzenekar vagyunk, mindig éreztük azt a nyerseséget és őszinteséget, amelyet megmutatott a színpadon. Amikor

úgy éreztük, ez a legnagyobb dicséret, melyet egy új zenekar vagy bármilyen zenekar kaphat. Megszakad a szívünk, hogy ez az együttműködés már nem valósulhat meg, legmélyebb részvétünket küldjük családjának, barátainak, szeretteinek és rajongóinak Írországban és szerte a világon. Reméljük, hogy büszkévé tehetjük azzal, hogy megosztjuk a világgal a mi Zombie-feldolgozásunkat.” A The Cranberries Zombie című slágeréről itt írtunk bővebben:

Tragikus robbantásról írták világslágerüket

Egy 25 évvel ezelőtti bombatámadás késztette a hétfőn meghalt Dolores O'Riordant, hogy megírja egykori együttese, a The Cranberries legnagyobb slágerét. A Zombie 1994-ben letarolta a könnyűzenei piacot, és maga mögé utasított egy halom nagyágyút. Fegyverek, katonák, Észak-Írország, konfliktus. És az énekesnő érdekes hangja, a fura, hagugrálós éneklési stílus és az a fülbemászó dallam.

Dolores O'Riordan halálával kapcsolatban részvétet nyilvánított Michael D. Higgins ír elnök és több zenész is, köztük Hozier, a Duran Duran, Jim Corr a The Corrs tagjai közül, valamint a Kodaline együttes.

Sikerek

A The Cranberries 2017-ben turnéra indult Európában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, de májusban, az európai turné kezdete után nem sokkal, törölték a további európai és amerikai időpontokat az énekesnő egészségi állapota miatt. A zenekar hivatalos honlapja szerint a O'Riordannak hátproblémái voltak.

Az énekesnő 2014-ben húszévnyi házasság után vált el Don Burtontől, a Duran Duran egykori turnémenedzserétől, akitől három gyereke született. Dolores O'Riordan bipoláris zavarban szenvedett, 2014-ben egy repülőtéri incidens miatt bírósági ítéletet is hoztak ellene.

Dolores O'Riordan 2012-ben Forrás: AFP/j S 2/Joel Saget

Az 1971-ben Limmerickben született énekes-gitáros 1989-ben hirdetés útján csatlakozott Noel és Mike Hoganhoz az akkori még Cranberry Saw Us néven futó együttesben. A The Cranberries albumaiból világszerte több mint 40 millió példányt adtak el, legnagyobb slágereik a Zombie, a Linger, a Salvation és az Animal Instinct.

Az O'Riordan különleges hangja és ír akcentusa fémjelezte dalokkal óriási sikereket értek el az Atlanti-óceán mindkét oldalán. A Linger bejutott az amerikai és ír top 10-es slágerek közé, az Egyesült Királyságban a top 14-be. Tavaly egy interjúban O'Riordan elmondta, a slágert

az inspirálta, hogy valaki megdobta egy diszkóban.

Az 1994-es No Need to Argue című lemez vezető dala, a Zombie a zenekar új oldalát mutatta meg. A nehéz, himnuszszerű dal az észak-írországi konfliktus erőszakos eseményeire reflektált. A No Need to Argue 17 millió példányban kelt el, a 90-es évek egyik legnagyobb alternatív bandájává téve a The Cranberriest. A zenekar 2003-tól rövid szünetet tartott. Ezalatt O'Riordan két szólóalbumot adott ki: Are You Listening? címmel 2007-ben és No Baggage címmel 2009-ben.