Új múzeumot építenek Berlinben a modern művészeteknek

2018.01.18. 12:22

A modern művészeteknek építenek múzeumot Berlinben. A beruházás várhatóan 200 millió euróba (62 milliárd forint) kerül, a kivitelezés 2019 végén kezdődhet, és becslések szerint nagyjából öt évig tarthat.

Jövőre kezdhetik el felépíteni Berlinben a huszadik századi műalkotásokat bemutató új állami múzeumot, amelytől azt reméli a helyi kulturális vezetés, hogy a modern képzőművészet területén is felzárkóznak a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé. Már megvan a múzeum helye, ugyanis Berlin kormányzaa elfogadta a múzeumnak kijelölt belvárosi telek beépítési tervét. Ez azt jelenti, hogy döntöttek arról,

miként illeszkedik majd a 14 ezer négyzetméteres kiállítóhely a környezetbe,

a Potsdamer Platz melletti világhírű Kulturforumba, ahol egyebek mellett a Neue Nationalgalerie és a Berlini Filharmónia áll. Az épületről már korábban döntöttek: egy svájci építésziroda, a Pekingi Nemzeti Stadionról (Madárfészek) és az új hamburgi koncertpalotáról, az Elbphilharmonie-ról is ismert Herzog & de Meuron terveit építik meg. A beruházás várhatóan 200 millió euróba, nagyjából 62 milliárd forintba kerül, a kivitelezés 2019 végén kezdődhet, és nagyjából öt évig tart majd, bár a pontos menetrendről még nem határoztak. A Modern Művészetek Múzeuma (Museum der Moderne) lesz az otthona egy műgyűjtő házaspár, Heiner és Ulla Pietzsch képeinek is. A házaspár még 2010-ben ajánlotta fel a városnak a többek között René Magritte, Joan Miró, Salvador Dalí, Frida Kahlo, Max Ernst és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt, azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be az összes képet. Az új múzeumban helyezik el két másik tekintélyes műgyűjtő, Erich Marx és Egidio Marzona állandó kiállítás fejében felajánlott alkotásait is, és számos további, köztulajdonban lévő, jelenleg a berlini múzeumokban szétszórtan látható modern műalkotást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK