Visszakerült a Múzeumkertbe Arany János szobra

2018.01.31. 13:59

Az átfogó restaurálás után, szerdán visszahelyezték a Múzeumkertbe Stróbl Alajos Arany János-szoborcsoportját.

Szerdán, a több hónapos átfogó restaurálás után visszakerült  a Múzeumkertbe Stróbl Alajos Arany János-szoborcsoportja. A 125 éve felavatott alkotáson korábban még soha nem végeztek átfogó felújítást. Korábban csak a háborús károk javítása történt meg. A szoborcsoport és talapzata restaurálására most a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében kerülhetett sor, a Forgax Kft. részletes szakmai terve alapján. A szoborcsoportot

Stróbl Alajos mintázta,

a többlépcsős, haraszti mészkőből készült talapzat pedig Schickedanz Albert munkája. Az alkotást egyébként 1893-ban avatták fel.

Az Arany János-szoborcsoportot 2017. szeptember 7-én szállították el a MúzeumkertbőlForrás: MTI/Lakatos Péter

Az emlékmű közepén kimagasló Arany János alakját Toldi Miklós és szerelme, Rozgonyi Piroska, illetve lent középen egy lanton álló, kiterjesztett szárnyú turulmadár övezi. Toldi mellett megjelenik bronzból megformázott pajzsa, kardja és sisakja is.

A szobrok felületét eltérő keménységű és árnyalatú rétegek borították, emiatt az alakok

vesztettek plasztikusságukból.

A restaurálás tervezése előtt fel kellett tárni, hogy a bronzfelület mennyire károsodott, illetve mennyire van veszélyben. A miskolci Anyagtudomány Kft. vizsgálatai egyértelműen kimutatták, hogy – a madárürüléket tartalmazó szennyeződésen kívül – a szobrokra káros réteg nincs jelen. A tisztítás célja olyan eljárás alkalmazása volt, amely

megőrizte a szobrok felületén 125 év alatt természetes módon kialakult patinát.

A szoborcsoport 1900-banForrás: Fortepan - Budapest Főváros Levéltára

A szobrok visszahelyezése előtt a múzeum igazgatója, Varga Benedek egy időkapszulát helyezett el a Toldi Miklóst ábrázoló szoboralakban a következő nemzedékek számára.

Az eljárás
A restaurálást Somoskőn, a Három Szobrász Kft. műhelyében végezték 2017 szeptemberétől mostanáig többféle mechanikus tisztítási módszerrel. A megtisztított felületet réz-nitrát oldattal egységesre patinázták. Azért, hogy a harmonikus megjelenés minél tartósabb legyen, a restaurátorok a bronztárgyak védelmére kifejlesztett, inhibitorral és UV stabilizátorral kevert akrilgyantát választottak védőrétegként. Legkülső plusz bevonatként mikrokristályos viasz került a felületre, amelynek időszakonkénti megújításával még tartósabbá tehető a konzerválás.

A rozsdamentes acélhenger tartalmazza a restaurálási dokumentumokat; a szobor konzerválásáról és a Múzeumkert rekonstrukciójáról a legrészletesebben szóló újságcikkeket; a Honismeret folyóirat Arany János-emlékévvel foglalkozó számát; egy puzzle-t, amelyből a Toldi Miklós szoboralak rakható ki; az Arany-emlékév reliktumait, valamint a Magyar Nemzeti Bank Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készített emlékérméit. Varga Benedek az időkapszulába személyes üzenetét is elhelyezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK