Hosszú másodpercekig törölgette a könnyeit a színpadon Zalatnay Sarolta

Zalatnay Sarolta
1969
Vágólapra másolva!
Zalatnay Sarolta az Erkel Színház közönsége előtt fakadt sírva jubileumi nagykoncertjén, és a közönség vastapssal jutalmazta az érzelmeket. 
Vágólapra másolva!

Jó 50 év telt el azóta, hogy a most 70 éves Zalatnay Sarolta meghódította a magyar könnyűzenét az Erkel Színház színpadán rendezett első Táncdalfesztiválon, 1966-ban. Bergendy István és Auth Ede Hol jár az eszem című könnyed dalával lett második.

Az énekesnő a hétfőn adott koncertet ugyanott, ahol elindult a pályafutása. Az Erkel Színházban ünnepelt jubileumi fellépésről a Borsnak azt mondta, „a koncert előtti időszakban azért nem tudtam aludni, mert izgultam, most meg azért nem, mert megkönnyebbültem és boldog vagyok. [...] Nagyképűen hangzik, de megszoktam a sikert és a szeretetet, de ez még engem is meglepett. [...]

de arra gondoltam, hogy nem szabad bőgni. Egész koncert alatt ott volt a gombóc a torkomban. A Fák, virágok, fény című számnál viszont eltörött a mécses.”

Úgy folytatta, „eszembe jutott, amikor ugyanebben a színházban az édesanyám a Táncdalfesztiválon ott állt velem az öltözőben, és rám mosolygott, hogy »ugye megmondtam, fiam«. Ott volt mind a három fesztiválon, mindenben mellettem állt.

tehát nekünk komoly kapcsolatunk volt, minden szinten. Azután, hogy elengedte a kezemet és elment, sokkal könnyebben kerültem bajba és nehéz helyzetekbe.”

Belevaló indulás

Zalatnay Sarolta a budapesti Toldy Gimnázium tagjaként, 15 évesen jelentkezett Komár Lászlónál, mikor a Scampolo fellépett az iskolában. Zalatnay azt kérdezte, van-e énekesnőjük. Kiderült, hogy nincs, így ő azt mondta, hogy szeretne velük játszani. Az akkor már 18 éves Komárnak annyira megtetszett a fiatal Zalatnay vagánysága, hogy elhívta egy próbaéneklésre. Sikere volt, rövid időn belül Bergendy István figyelt fel rá, aki rengeteget segített Zalatnaynak pályája elején. A korai lemezfelvételi lehetőséget is ő intézte el neki. Aztán jöttek a Táncdalfesztiválok és a sikerek.

A koncerten Zalatnay Sarolta mellett mások is felléptek. Az énekesnő duettet adott elő Takáts Tamással (Miért mentél el?) és Varga Miklóssal (Hosszú, forró nyár). Koós János és Dévényi Tibor is ott voltak a koncerten. Utóbbi pöttyös labdával jutalmazta a mini vetélkedő alatt azokat a nézőket, akik tudták, hogy Zalatnay egykori szerelmei melyik zenekarokban játszottak.