Félmilliárdnál is többet ér ez a két csodálatos festmény

2018.02.08. 12:23

Árverésre viszi a Sotheby's Salvador Dalí két festményét, amelyet maga a művész adott el az 1930-as években egy argentin grófnőnek. 

Két csodálatos Dalí-festményt árverez el még februárban a londoni Sotheby's aukciósház. Az egyik munkatársuk azt mondta a kivételes alkalomról, hogy „ezek azok a festmények, amelyek miatt megéri a munkám. Újra felfedezett alkotások. Csúcsminőségűek, amikor

először látod őket és be kell áraznod,

nagyon megtiszteltetve érzed magad, hogy egy ilyen gyöngyszemet először vihetsz piacra. A festményekkel korábban nem lehetett találkozni a műkincspiacon. Salvador Dalí a festményeket Cuevas de Vera grófnőnek festette, aki Argentínában és Franciaországban élt, és barátságot kötött az 1920-30-as évek Párizsában élt művészekkel, kulturális személyiségekkel. Többek között Dalíval, Picassóval és Luis Bunuellel, akivel viszonya is volt.

Dalí szerette az erős asszonyokat, így könnyen megbarátkozott a grófnővel, aki nemcsak gazdag és különc volt, hanem feminista, politikával foglalkozó nő. A Tota becenevű nő állítólag mágnesként vonzotta Dalít.

Salvador Dalí Gradiva című festménye 1931-bőlForrás: Sotheby's

Mindkét festmény érzelmileg túlfűtött és tele van szimbólumokkal. Az 1931-ben készült Gradiva egy mitológiai figurát, Wilhelm Jensen 1903-ban megjelent regényének szereplőjét ábrázolja. A műben egy fiatal régész

rögeszmésen vonzódik egy római korai domborművön ábrázolt nőalakhoz.

Ez volt az a történet, amelyet Sigmund Freud, a pszichoanalitikus iskola megalapítója a szépség idealizálásáról és a szerelem fogalmáról szóló tanulmányában felhasznált. Gradiva volt Dalí feleségének, Galának a beceneve is, amit természetesen a festő adott neki.

Salvador Dalí Maison Pour Erotomane című festménye 1932-bőlForrás: Sotheby's

Az 1932-ben festett Maison Pour Erotomane című kép egy furcsa, hallucinációs alkotás, amely egy kőből kiemelkedő csellót, lovat és autót ábrázol, az előtérben egy férfival és egy nővel, aki maga Dalí és felesége. A két festmény Dalí azon korszakában készült, amikor rátalált önmagára. Mindkét festményt

a grófnő vásárolta meg, és családjában maradt mindmáig.

A Gradivát egyetlen egyszer adták kölcsön kiállításra a svájci Lausanne-ban az 1980-as években. A másikat az 1930-as évek óta nem láthatta közönség.

Mindkét festmény becsült értéke 1,2-1,8 millió font,

 

azaz olyan 420 és 630 millió forint között mozog. A februári Sotheby's aukció sztárja Pablo Picasso egy 1937-es festménye lesz, amely szintén most debütál a műtárgypiacon. A spanyol festő szeretőjét ábrázoló Femme au béret et a la robe quadrillée (Marie-Thérese Walter) című alkotás értékét 36,5 millió fontra (12,6 milliárd forintra) becsülik a szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK