Meghalt Horesnyi László

2018.02.09. 15:09

Életének 81. évében meghalt Horesnyi László Jászai Mari-díjas színművész - írja közleményében a Madách Színház.

Horesnyi László 1963-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színház és a Szegedi Nemzeti Színház után 1969-ben szerződött a Madách Színházhoz, amelynek haláláig tagja volt.

Horesnyi László portréja 1986-bólForrás: MTI/Ilovszky Béla

Erős, robbanékony személyiségével jelentős karakterszerepek megformálásával lett népszerű a közönség körében -írja a közlemény.

Az Ádám Ottó vezette Madách Színház prózai előadásainak fontos szereplője volt: Brabantio Shakespeare Othello-jában, a Beszterce ostroma Pongrácz Istvánja, Scserbackij herceg az Anna Kareniná-ban, Petur Bán a Bánk bán-ban, Edgar a Lear király-ban, Tóth Mihály A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban vagy Andrej Bolkonszkij herceg a Háború és béké-ben.

Horesnyi László A gróf és Varju Kálmán Julien Sorel szerepében Stendhal: Vörös és fekete című színművében,, 2008-ban a VígszínházbanForrás: MTI/Kollányi Péter

Több tucatnyi játékfilmben és tévéjátékban játszott a televíziózás hőskorában, különös tehetsége volt az elesett kisember vagy a gonosz antihős megformálásához.

Utolsó szerepe a Madách Színházban Az Operaház Fantomjá-nak Árverési kikiáltója, amelyben majdnem haláláig színpadra lépett.

FRISS HÍREINK A ROVATBÓL: