Megalapították a Máté Péter-díjat

Máté Péter
Vágólapra másolva!
A Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal jár, minden évben három könnyűzenei és dzsesszművész kaphatja meg. Birtokosai jogosultak lesznek arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket.
Vágólapra másolva!

Bővült az állami művészeti középdíjak sora: az emberi erőforrások minisztere Máté Péter-díjat alapított a könnyűzenei és dzsesszművészek elismerésére. A kitüntetést

először a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át.

„Zenei díjakban nagyon kevés könnyűzenei előadó részesülhetett eddig, úgy éreztük, ebben aránytalanság van. A Máté Péter-díj birtokosai a miniszteri rendelet alapján jogosultak arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket. Minden évben három személy kaphatja a díjat” - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Máté Péter alkotói időszaka gazdag, termékeny és szerteágazó volt. Forrás: Fortepan/URBÁN TAMÁS

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkára azt mondta, hogy az 1984-ben 37 évesen elhunyt Máté Péter pályája és rövid alkotói időszaka gazdag, termékeny és szerteágazó, hiszen nemcsak kiváló előadóművész, zeneszerző és szövegíró volt, hanem hangszerelőként is nagyot alkotott.

A Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal jár.