Magyar fiatalt választották a belga filharmonikusok élére

Madaras Gergely karmester
Madaras Gergely
Vágólapra másolva!
A belga királyi filharmonikusok két évig tartó választási procedúra után a 33 éves magyar karmestert, Madaras Gergelyt választották zeneigazgatónak. Madaras lesz a legfiatalabb és egyben első magyar zeneigazgatója a zenekarnak.
Vágólapra másolva!

2019 szeptemberétől a 33 éve Madaras Gergely lesz a belga királyi filharmonikusok (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) zenei igazgatója. Madaras Gergely lesz a valaha volt legfiatalabb igazgatója a zenekarnak. Az 1960-ban alapított együttes 97 zenészével Belgium legnagyobb szimfonikus zenekara, székhelye a liège-i Salle Philharmonique, ahol évi 6 bérletsorozattal várják a közönséget. Az együttes rendszeresen fellép Belgium-szerte, valamint Európa és a Távol-Kelet legrangosabb koncerttermeiben és fesztiváljain.

Az összes zenetörténeti kort felölelő repertoárral és több, mint 90 lemezfelvétellel büszkélkedhetnek,

emellett a legnagyobb komolyzenei csatorna, a Mezzo TV partneri együttműködésével világszerte közvetítik a kiemelt hangversenyeiket.

Madaras Gergely Forrás: Böröcz Balázs

A zenekar majdnem két évig tartó választási procedúra után választotta a 33 éves magyar karmestert, aki a zenekar eddigi történetének

legfiatalabb és egyben első magyar zeneigazgatója lesz.

Madaras Gergely 2019 szeptemberében kezdi el hároméves megbízását. „Az OPRL-el való munkám során azonnal lenyűgözött a zenészek lendülete, színekben és karakterekben rendkívül gazdag játéka. Úgy éreztem, hogy

és nyitottan, természetesen tudtunk együtt muzsikálni. Nagy örömmel tölt el, hogy egy világszínvonalú együttessel köthetem össze a jövőmet, és alig várom, hogy belevessük magunkat a közös munkába!” - mondta a karmester a kinevezés kapcsán. Madaras Gergely 2011-ben a világ egyik legrangosabb karmesterversenyén, az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen a három legjobb versenyző egyikeként elnyerte az ARTE Live Web Különdíjat, és ugyanebben az évben

Magyar Zeneművészet kategóriában Junior Príma-díjjal tüntették ki,

a magyar kortárs zene kiemelkedő interpretálásáért pedig kétszer jutalmazták Artisjus-díjjal.

Világszerte elismert karmester

Madaras Gergely 2013 óta a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, 2014 óta a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Mind saját együtteseivel, mind vendégkarmesterként kiemelkedő figyelmet fordít a magyar szimfonikus repertoár népszerűsítésére, főleg Bartók, Kodály és Dohnányi műveire, amelyeket mind hazai, mind nemzetközi fellépései alkalmával rendszeresen műsorra tűz. Vendégkarmesterként olyan együtteseket vezényel rendszeresen, mint a BBC Szimfonikusok, a BBC Filharmonikusok, az Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, az Orchestre de la Suisse Romande, az Orchestre Philharmonique de Radio France, az Oslói és Koppenhágai Filharmonikusok, valamint a houstoni, melbourne-i és queenslandi szimfonikus zenekarok. Visszatérő vendége a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, a Magyar Állami Operaháznak és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának.

Madaras Gergely az elkövetkezendő időszakban a londoni Barbican színpadán a BBC Szimfonikusok élén, valamint a Royal Festival Hallban a Philharmonia Orchestrával debütál. Emellett fellép a tokiói Suntory Hallban és az új Párizsi Filharmóniában, valamint a 2018-as Milano Musica fesztivál nyitókoncertjét is vezényli a milánói Scala színpadán, a Filarmonica della Scala közreműködésével.„Rendkívül örülök annak, hogy itt üdvözölhetem Gergelyt abban a pillanatban, amikor az OPRL új és szélesebb horizont felé tart.

hogy egyre többeket érjünk el, a kultúrától eltávolodott generációk soraiból is. Gergely nem egyszerűen egy fiatal karmester: egy nagyszerű karmester – aki történetesen fiatal is.” - mondta Daniel Weissmann, az OPRL főigazgatója.