64 milliárd dollárt költenek szórakoztatásra a szaúdiak

2018.02.23. 13:13

Operaházat is nyitnak Szaúd-Arábiában, az építkezés már elkezdődött, az átadást 2022-re tervezik. Az új, reformpárti szaúdi vezetés azt szeretné, ha nem a szaúdiak járnának át szórakozni a szomszédos országokba, hanem fordítva.

Szaúd-Arábia első operaházának felépítését jelentette be csütörtökön a helyi Szórakoztatási Főhivatal. Az arab ország első operaházáról egyelőre csak annyit tudni, hogy a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában lesz, építése már megkezdődött, átadása 2022-re várható. Az ultrakonzervatív Szaúd-Arábiában 35 éven át be voltak tiltva a mozik, 20 éven át pedig a koncertek is. A Szórakoztatási Főhivatal vezetője azt mondta, hogy a tavalyi 2000-rel szemben idén már vagy 5500 kulturális rendezvényt, show-t, fesztivált, koncertet tartanak az ország ötven városában. A legizgalmasabb és a leghíresebb eseményeket hozzuk el idén Szaúd-Arábiába - mondta a vezető. A fellépők között szerepel Andrea Bocelli, a Maroon 5 és a Cirque du Soleil. 

Az új, reformpárti szaúdi vezetés azt szeretné, ha nem a szaúdiak járnának át szórakozni a szomszédos országokba, hanem fordítva.Forrás: AFP/Karim Sahib

A Vision 2030 program keretében 64 milliárd dollárt költenek a helyi szórakoztatás és a kultúra fejlesztésére, hogy a helyieknek ne külföldön, főleg ne a környékbeli országokban kelljen elkölteni a szabadidő eltöltésére szánt pénzét. Ezért nyitották meg a mozi- és a koncertpiacot, és külföldi, köztük nyugati produkciókat hívnak szerepelni. Az első fellépők között volt Nelly amerikai rapper, Yanni görög zenész és Khaled, a rai királya. Az első mozik márciusban nyílnak, 2030-ig 300 mozi átadását tervezik. Az új, reformpárti szaúdi vezetés azt szeretné, ha nem a szaúdiak járnának át szórakozni a szomszédos országokba, hanem megfordulna az irány. Ahmed al-Khatib elmondta, hogy Yanni szaúd-arábiai koncertjére 10 százalékban már bahreiniek váltottak jegyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK