Ezen vesztek össze a Neoton Família egykori tagjai

Neoton Família Kult Programajánló gázsigaléria
A Neoton 2 070 000 forintért ad koncertet
Vágólapra másolva!
Hamarosan két Neoton nevű együttes lesz, ugyanis a Neoton Família egykori tagjai szóba sem állnak egymással, viszont valamennyien a régi zenekarra hivatkozva szeretnének zenélni. Pál Éva néhány hónapja tért vissza a színpadra, most pedig azt tervezi, hogy a dobos Bardóczi Gyulával és ifjabb Jakab Györggyel újraalapítja a Neoton együttest. Az énekesnő úgy érzi, Csepregi Éváék kisajátították a Neoton nevet.
Vágólapra másolva!

Kitört a Neoton-háború: hamarosan két együttes is zenél Magyarországon ezen a néven, mert az egykori felállás tagjai pedig szóba sem állnak egymással. A 70-es évek végétől a 90-ig Neoton Família néven ismerte őket mindenki, de most nem hasonlítanak egy nagyon boldog családra.

A sikeres felállás tagjai mély sebeket ejtettek egymáson,

amikor Erdős Péter, a lemezgyár szinte teljhatalmú menedzsere átalakította a csapatot, Pál Évát és Fábián Évát kiszorítva a formációból. Egy ideig úgy tűnt, hogy a közeljövőben összeáll a régi Neoton Família az eredeti tagokkal, de kiderült, hogy nem tudnak túllépni a korábbi ellentéteken.

A Neotont 1965-ben alapították, azóta rengeteg különböző formációban álltak színpadra. Forrás: Baracs János

Pál Éva néhány hónapja tért vissza a színpadra, most pedig azt tervezi, hogy a dobos Bardóczi Gyulával és ifjabb Jakab Györggyel újraalapítja a Neoton együttest. „Ez azt jelenti, hogy ha elindul a turné, akkor hárman képviseljük majd az új-régi csapatot. Nem tudom még, mi lesz a nevünk. Lehetne Neo-Neoton, vagy Új Neoton is... Fontos a Neoton név, mert ehhez kötnek minket. A két zenekar azonos tőről fakad. A közös számainkat Gyuri már áthangszerelte, picit modernebb lett a hangzás, de ugyanazt fogjuk képviselni, mint amit régen is” - mondta Pál Éva a Borsnak. Az énekesnő úgy érzi,

Csepregi Éváék kisajátították a Neoton nevet.

„Lehet, egyszerűbb lett volna összeállni a mostani Neotonnal, de az emberek az elmúlt tíz évben mindig azt látták, hogy Csepi és Ádám van ott, holott ennél összetettebb az eredeti formáció. Nem belőlük áll az együttes. A húzószámaik nagy része abból a korszakból van, amikor az együttes a legsikeresebb volt, 1979 és 84 között. Régóta ezzel koncerteznek de semmi gond nincs, nyilván kibővítik a saját sikereikkel is” - mondta Pál Éva.

Pál Éva szerint Csepregi Éváék kisajátították a Neoton nevet. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Legutóbb egyébként a Story-gálán állt egy színpadon a Neoton Família évtizedek után. „A Story Legenda-díj az eredeti Neotonnak szólt, nem csak Ádámnak és Évának. Volt egy olyan elképzelés, hogy esetleg mind a két Neoton fellép egy eseményen, de sajnos a gálán kiderült, hogy nem jön össze.

Nem haragszom rájuk, ez van” - mondta Pál Éva. Végvári Ádám is beszélt a Neoton Família régi és új tagjai közötti ellentétről, először azonban csak nevetett a konfliktuson. „Nem tudom, mit szólhatnék ehhez. Mi csak tesszük a dolgunkat, ők is tegyék a sajátjukat. Kiderült azonban, hogy némi tüske benne is maradt. Nem könnyű ez a szakma, az biztos, én például évtizedek óta mindennap gitáron gyakorolok.

Pál Éva harmincöt évvel ezelőtt lépett ki a zenekarból, és jó ideig nem hallatott magáról.

Kicsit furcsa, hogy ennyi idő után mégis neotonosnak érzi magát. A Story-gálán sem értettem, miért van mellettünk Fábián Éva, hiszen az a felállás, amely a színpadon volt, sohasem létezett. Nem léptem fel vele soha” - mondta a zenész. Felmerül a kérdés, hogy ha két Neoton együttes lesz,

kinek jár a jogdíj az elhangzott dalok után.

„A jogdíj mindig személyhez kötődik, azt a szerző kapja meg. Bárki játszhatja például az én dalomat. Amit annak idején Jakab György írt a Neotonnak, az után az örököse kapja meg a pénzt” - mondta Végvári Ádám. A zenész felháborodott arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha esetleg egy rendezvényre mindkét zenekart meghívják. Azt mondta: „nincs az az isten. Ki van zárva. Ahhoz valami nagyon nagy dolognak kéne történnie. Nem hiszem, hogy ez az új formáció el tud oda jutni, ahol mi tartunk.”