Március végén indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2018.03.01. 15:50

Mintegy 40 helyszínen több mint 150 programmal és számos világsztárral várja a közönséget 2018. március 30. és április 22. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF). A rendezvénysorozat fő fókusza hagyományosan Liszt Ferenc életműve, ezért a nyitányán a Szent Erzsébet legendája hangzik el.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén nagypénteken indul, ezért a húsvéti ünnepkör több produkcióban is megjelenik - mondta el az eseménysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a fesztivál Operatív Testületének elnöke. Elmondta, hogy

a Budapesti Tavaszi Fesztivál fő fókusza hagyományosan Liszt Ferenc életműve, a fesztivál nyitányán így a Szent Erzsébet legendája hangzik el. Az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus Telemann Jézus feltámadása és mennybemenetele című darabját játssza, de húsvéti tematikával készül a Várkert Bazárban a PONT Fesztivál is. A nemzetközi zongoracsillagok különösen erős pontját jelentik a 2018-as programnak.

Marta Argerich, Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Yuja Wang, Frankl Péter és Farkas Gábor is fellép szóló-, kamarazenekari és nagyzenekari koncerteken - mondta Káel Csaba.
Kiemelt figyelmet szentelnek a száz éve született Leonard Bernstein életművének is: a Quiet Place-t Walter Kobéra vezényli a Neue Oper Wiennel közös produkcióban.

Kovalik Balázs rendezi Hasse Artaserse című barokk operáját, Bodó Viktor rendezésében pedig A szecsuáni jólélek kerül színpadra. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, elmondta, hogy idén számos új és különleges helyszín ad otthont a BTF előadásainak. A fesztiválba első alkalommal kapcsolódik be például az Uránia Nemzeti Filmszínház egy hatestés koncertsorozattal, többek között Rost Andrea és lánya közös fellépésével. Tavaly már debütált a BTF-en a Liszt Ferenc repülőtér, amelynek vendégei most A varázsfuvolá-t hallhatják, de rendhagyó helyszínnek ígérkezik a TRIP hajó is, ahol az ős-Koldusoperá-t, John Gay művét adják elő Novák Eszter rendezésében. Bán Teodóra elmondta, hogy idén tavaszi vásár is erősíti a köztéri programot, amelyet az Andrássy úton végigvonuló promenád zár majd. A kortárs táncszcéna egyik legeredetibb alakja, Wayne McGregor visszatér a Trafóba, de a fesztivál keretében táncháztalálkozót is tartanak.Anneke Boeke fuvolaművész a most debütáló Zsabó Fesztivált mutatta be, melynek fókuszában a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll: a La Cetra d´Orfeo fellépése után Anneke Boeke, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd.

Walter Kobéra karmester elmontda, hogy a Budapest-Bécs tengely Bernstein életében is jelentős szerepet játszik: az amerikai komponistától most utolsó darabját játsszák a Neue Oper Wien társulatával. Harcsa Veronika énekes is megszólalt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy Gyémánt Bálinttal alkotott duója két belga művésszel együtt kvartetté bővült, új dalaikat először a Budapesti Tavaszi Fesztiválon adják elő. Solymosi Vilmos (Dj Bootsie) pedig elárulta, hogy a Talamba együttessel ad közös koncertet a Várkert Bazárban. A Ludwig Múzeumban a kortárs ukrán képzőművészetet mutatja be kiállítás, a Deák17 Galéria Ata Kandó gyerekfotóiból válogat, a Capa Központban a Magyar Sajtófotó Kiállítás lesz látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem nyitja meg kapuit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK