Letették a Cziffra Központ alapkövét

2018.03.02. 17:45

Csütörtökön a Józsefvárosban letette a leendő Cziffra Központ alapkövét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Balázs János zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője.

Csütörtökön lerakták a Cziffra Központ alapkövét, és ezzel ”elindul a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ kormányzati beruházása. Az Európában egyedülálló összművészeti intézmény

roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret,

hogy művelhessék és megismerhessék a cigány kultúra autentikus nemzetiségi hagyományait, művészeti örökségét, értékeit és kortárs jelenét” - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepélyes eseményen.

Balázs János, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leteszi a Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövét a VIII. kerületi Tavaszmező utcában 2018. március 1-jénForrás: MTI/Mohai Balázs

A Tavaszmező utca 6. szám alatt megvalósuló létesítmény 2,5 milliárd forint hazai forrásból épül meg és várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit. Balog Zoltán azt mondta, hogy a központ elindulása zöld jelzést kapott, mivel a jelenlegi épület bontásához megkapták az engedélyt, rendelkezésre állnak az építési engedélyek és a kapcsolódó szakhatósági állásfoglalások is, köztük a műemlékvédelmi szakhatóságé.

A Tavaszmező utca 6. szám alatti épület a VIII. kerületbenForrás: MTI/Mohai Balázs

Balog Zoltán azt is mondta, hogy „a felépülő központ új lehetőséget teremt Magyarországnak és Európának, hogy

jobban megismerjük a nemzetiségek, ezen belül kiemelten a magyar cigányság kultúráját,

amely elválaszthatatlan a magyar kultúrától”.

Balog Zoltán elmondta, hogy a központ szakmai koncepciójának kidolgozására megbízást kapott Balázs János zongoraművész tette a legtöbbet Cziffra György zongoraművész örökségének hazahozatala érdekében. Ő indította be három évvel ezelőtt a Cziffra György Fesztivált. „Cziffra György 56-os roma hős világhírre tett szert és szimbolizálja, hogy nagyon mélyről nagyon magasra lehet jutni” - mondta Balog Zoltán.

Balázs János, a Cziffra Központ művészeti vezetője azt mondta, „Magyarországon jelentős értéket képvisel a cigányság kultúrája, amelyet bemutatni, megőrizni, ápolni, fejlődését és jövőjét biztosítani kötelességünk. [...] Cziffra Györgyöt

szellemi hagyatéka, elképesztő zenei tehetsége, emberi tartása, a fiatalokat segítő önzetlensége már életében legendává tette.

A mesterről elnevezett intézmény unikális szint lesz a ránk hagyott örökség gondozásában, és az általa kijelölt művészi út továbbadásában a fiataloknak."

Balázs János, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, az intézmény művészeti vezetője alapkőletételenForrás: MTI/Mohai Balázs

A Cziffra Központ lehetőséget fog adni a roma alkotóknak a megjelenésre, közösségi teret ad a kulturális innovatív programoknak, és egyszerre lesz nyitott a roma emberek, illetve a széles nyilvánosság előtt. Az épületbe egy

350 fős színházi termet terveztek,

ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség.

A mostani projektet az első pillanattól egy öttagú szakmai tanácsadó testület és 23 tagú védnöki testület segítette. A Cziffra Központ tervezője Gelesz András, a projekt művészeti vezetője Káli-Horváth Kálmán volt, a szakmai tanácsadó testületben Farkas Zsolt, Baranyi Mária, Nyári Oszkár és Balogh Tibor vett részt, a védnöki testületben Szakcsi Lakatos Béla, Szentandrássy István, Sárközi Gyula, Snétberger Ferenc vett részt.

Az eseményen jelen volt Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Mága Zoltán hegedűművész is. Az alapkőletételhez kapcsolódó műsorban fellépett többek között Baranyi Zoltán hegedűművész, Szabó Ádám harmonikás, Boda Péter énekművész, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola táncosai, valamint A Tudás Hatalom nevű formáció.

További tartalmak a rovatból