Életfogytiglant kapott a tinédzser, aki Justin Bieber koncertjére tervezett támadást

2018.03.02. 16:47

Kalapácsot, zsigerelőkést és egy levelet is találtak a fiú iskolatáskájában. A levél szerint az Iszlám Állam harcosának tartotta magát, és Justin Bieber tavalyi, walesi koncertjén készült terrortámadásra. Életfogytiglani börtönbüntetést kapott, leghamarabb 11 év múlva szabadulhat feltételesen.

Életfogytig tartó börtönre ítélték azt a 17 éves walesi fiút, akiről a rendőrségi nyomozás eredményeként kiderült, hogy terrortámadásra készült Justin Bieber tavalyi koncertjén. Leghamarabb 11 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra. A hatóságok szerint a Rhondda Cynon Taffből származó Lloyd Gunton

Justin Bieber tavalyi koncertjére tervezett terrortámadást,

nagyjából egy hónappal az után, hogy Ariana Grande koncertjén terroristák robbantottak

Lloyd Gunton, terrortámadás, Cardiff, Justin BieberForrás: South Wales Police

A rendőrök a Bieber-koncert napján rontottak a fiú otthonába, és az iskolatáskájában kalapácsot, zsigerelőkést és egy levelet is találtak. Ez egy szokásos mártírlevél volt, amiben Gunton azt írta, „az Iszlám Állam katonája vagyok,ma támadást intéztem Cardiff ellen, mert a kormányotok továbbra is Szíriát és Irakot bombázza. A jövőben még több támadás lesz.”

A fiú a tárgyalásokon és az egyéb meghallgatáson is folyamatosan tagadta, hogy támadást tervezett volna. Azt mondta, nem hisz az iszlámban, de van egyfajta érdeklődése, és csak kíváncsi volt az Iszlám Államra, és igazából soha nem gondolt arra, hogy bármilyen támadást hajtson végre. „Csak kíváncsi voltam, hogy a rendőrségi és kormányzati próbálkozások ellenére

vajon mennyire könnyű információt gyűjteni az interneten,

ha valakit érdekelnek a terrortámadások. Csak meg akartam tudni, lehetséges-e. Nem a saját magam, hanem bárkinek a szempontjából” - mondta Gunton.

Mivel az ügy már jó pár hónapja húzódik, a hatóságoknak és a szakembereknek volt idejük alaposan megfigyelni a fiút. Az egyik ügyészségi munkatárs azt mondta, hogy a fiú viselkedése alapján nem kétséges, hogy egy sok áldozattal járó támadást akart végrehajtani - írja az NME. Az azonban érdekes, hogy csak az életfogytiglani ítélet meghozatala után diagnosztizáltak Guntonnál autizmus spektrumot. De ez nem befolyásolhatja az ítélet helyességét, ugyanis ez az állapot nem befolyásolja az egyént a döntései meghozatalában. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK