Neves színészek hangján szól a 200 éves költőóriás

2018.03.08. 15:42

A Magyar Művészeti Akadémia Hallgatni Aranyt! című projektjével továbbviszi a nemrég lezárult Arany-emlékévet. Azt szeretnék elérni, hogy a 201 éve született költő életműve ma is a mindennapok részévé válhasson bárki számára.

Interneten hozzáférhető hanganyag készül Arany János 130 költeményéből és 70 leveléből a Magyar Művészeti Akadémia Hallgatni Aranyt! nevű projektjének részeként. A hanganyagok a program internetes oldalán érhetőek el, a honlap folyamatosan frissül. Kucsera Tamás Gergely, a Művészeti Akadémia főtitkára azt mondta, az MMA a projekttel szeretné továbbvinni a nemrég zárult Arany-emlékévet, és szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a 201 éve született költő életműve ma is a mindennapok részévé válhasson bárki számára. 

Az internetes oldalon a hanganyagok és werkfilmek mellett irodalomtudományi elemzések is lesznekwikimédia - Hello world

A projektet kezdeményező Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője azt mondta, a Hallgatni Aranyt! egyfajta korlenyomatnak készül, lehetőséget ad a fiatal és idősebb színészgeneráció képviselői számára is, hogy a szövegeket szavalva megmutassák, mit gondolnak Arany műveiről.

A felvételek rögzítése ősszel kezdődött Markovits Ferenc rendezésében, a műveket többek között Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Cseke Péter, Csuja Imre, Haumann Péter, Kerekes József, Kubik Anna, Oberfrank Pál, Szilágyi Tibor, Mácsai Pál, Ráckevei Anna, Szatory Dávid, Tenki Réka, Vecsei H. Miklós, Gál Tamás és Bogdán Zsolt szavalják el. A szövegek kiválogatásához jeles irodalomtörténészeket, Szörényi Lászlót, Korompay H. Jánost és Kulin Ferencet kérték fel. Kulin Ferenc azt mondta, hogy a projekt az elmúlt 50 év Arany Jánossal kapcsolatos filológiai,

irodalomtörténeti kutatásainak eredményeit is tükrözi. Az internetes oldalon a hanganyagok és werkfilmek mellett irodalomtudományi elemzések is lesznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK