Guinness-rekordot döntöttek a Neotontól lopott dallal Kínában

Végvári Ádám a Mi Velencénk sajtótájékoztatón 2015 május 13-án Végvári Ádám a Mi Velencénk sajtótájékoztatón 2015 május 13-án
Végvári Ádám a Mi Velencénk sajtótájékoztatón 2015 május 13-án
Vágólapra másolva!
Végvári Ádám nem hagyja annyiban, hogy egy hongkongi előadó mindenféle engedély nélkül turnézta végig Kínát a Neoton dalával, ráadásul még Guinness-rekordot is döntött a koncertsorozatával. 
Vágólapra másolva!

A Neoton zenészének, Végvári Ádámnak egy rajongója szólt, hogy rátalált egy hongkongi előadóra, aki az egykori Neoton-slágert, a Karnevál-t énekli koncertjein. Végvári Ádám azonnal az Artisjushoz és nemzetközi szakjogászokhoz fordult, mert az énekes, Jacky Cheung ugyan Végvárit tüntette fel szerzőként, viszont

semmilyen engedélyt nem kért a dal használatára, feldolgozására.

Jacky Cheung 2010-ben állított fel Guinness-rekordot koncertjeivel Forrás: AFP/Imaginechina/Niu daqing

Cheung First Kiss, ('első csók') címen énekli a dalt, amivel fél Kínát bejárta már. Azzal ért el Guinness-rekordot, hogy 2010-es turnéján 105 koncertet adott, és ezeket több mint 2 millióan nézték meg élőben a 12 hónap alatt.

Végvári Ádám nem hagyja annyiban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Végvári Ádám a Borsnak azt mondta, „először a szerzői jogvédő irodához, az Artisjushoz fordultam. Ott elértem, hogy a dal tévés megjelenéseiért pénzt kapjak.

ahogy az engedélyemet sem kérték a dal használatához. Márpedig szerzőként nemcsak nekem, hanem az örököseimnek is elidegeníthetetlen joga van a dal mindenféle használatához. [...] Egy rajongóm hívta fel a figyelmemet a külföldi számra, különben talán sosem szerzek tudomást róla. Az biztos, hogy ezt nem fogom annyiban hagyni.”

A Neoton Karnevál című albuma angol nyelven Adam & Eve címmel jelent meg, és valószínűleg az album címadó dala is erről a lemezről, tehát az angol verzióban juthatott el Jacky Cheunghoz. Íme a két dal: