Meghalt Irwin Hoffman

2018.03.20. 17:32

A MÁV Szimfonikusok közleményt adtak ki a 93 évesen meghalt karmesterről: mély hálával és örök barátsággal gondolnak vissza a zenészre, aki több mint 10 éve rendszeres vendége volt az együttesnek. Csütörtöki koncertjüket a Zeneakadémián Irwin Hoffman emlékének ajánlják.

Hétfő este 93 éves korában meghalt Irwin Hoffman. A karmester már több mint 10 éve rendszeres vendége volt MÁV Szimfonikusoknak.

Irwin Hoffman 2005 óta minden évben visszatérő vendége volt a MÁV Szimfonikusok zenekaránakForrás: J. Kattán

Irwin Hoffman 17 évesen debütált karmesterként a Philadelphia Zenekarral. Hosszú, tartalmas élete során számos világszínvonalú szimfonikus zenekar tagja, karmestere, vezetője volt: Vancouver Szimfonikusok, Chicagói Szimfonikus Zenekar, Floridai Szimfonikus Zenekar, Bogotá Filharmonikusok Colombia, Costa Ricai Nemzeti Szimfonikus Zenekar. Hoffman volt a Chicagói Szimfonikus Zenekar vezető karmestere Solti György előtt, és a magyar főzeneigazgató vezetése idején is az együttes állandó karmestere maradt. 

Irwin Hoffman 2005 óta minden évben visszatérő vendége volt a MÁV Szimfonikusok zenekarának. Irányítása alatt különleges életkedvvel és energiával játszott a zenekar, a rendkívüli kapcsolat abból fakad, hogy Irwin Hoffman sosem irányította, inkább vezette az együttest. „Kapcsolatunk még 1989-re nyúlik vissza, amikor a Costa Ricai Nemzeti Szimfonikus Zenekar tagjaként, Irwin Hoffman irányítása alatt dolgozhattam. Egyik utolsó tagja volt annak a karmester generációnak, akiről azt mondjuk, rajzos karmester. Világos keze volt, nem csak egyértelmű, hanem gyönyörű mozdulatokkal vezényelt. Hallgatni lehetett a kezeire, szakmailag mellette dolgozni pedig, rengeteg tapasztalatot adott. Később, mikor itthon a MÁV Szimfonikusok élére kerültem, örömmel hívtam meg a zenekar koncertjeinek vezetésére. Az elmúlt több mint tíz év alatt a szakmai kapcsolat barátsággá is alakult közöttünk. Nem csak egy remek zenészt, de egy barátot is gyászolok” - mondta Lendvai György a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezetője. 
A MÁV Szimfonikusok csütörtöki koncertjüket a Zeneakadémián, Irwin Hoffman emlékének ajánlják, műsoron Bach János-passiója lesz és a zenekart Kamp Salamon vezényli.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK